Dubbele functies en salarissen DNA-leden heet hangijzer tijdens debatten

Het vraagstuk van dubbele functies en dubbele salarissen van Assembleeleden zal bij aanname van de ontwerpwet Geldelijke Voorziening leden en gewezen van de Nationale Assemblée direct zijn opgelost. Het zal dan voor parlementariërs uitgesloten zijn om naast het ambt van lid van de Nationale Assemblee nog een andere functie te bekleden bij de overheid, een parastataal of een met de overheid gelieerde instelling.  

De kwestie dat Assembleeleden nog andere functies bekleden bij de overheid of bij een met de overheid gelieerde instelling is een grote hinder voor de Surinaamse samenleving. 

Het Assembleelid Mahinder Jogi (VHP) zei maandag tijdens de debatten in het parlement, dat er nu leden zijn die meerdere salarissen ontvangen, naast hun schadeloosstelling. Dat er nu middels wetgeving getracht wordt een streep hieronder te zetten vindt Jogi een heel goede zaak. Daarmee zal worden voldaan aan de roep vanuit de samenleving. Zaken zullen nu worden rechtgetrokken en er wordt structuur in gebracht.

Bij aanname van de desbetreffende ontwerpwet zullen gewezen Assambleeleden niet meer voor het leven door de staat verzorgd worden.  Nu is het nog zo dat een parlementariër na het einde van een zittingstermijn gelijk een pensioen krijgt en aanspraak maakt op medische voorzieningen. Nu wordt in het wetsontwerp voorgesteld om een gewezen lid van het parlement nog voor 12 maanden wachtgeld uit te betalen. Daarna staat de gewezen parlementariër in geen enkele relatie meer tot de staat. De pensioengerechtigde leeftijd voor een gewezen lid wordt van 55 jaar opgetrokken naar 60 jaar.  

Tijdens de debatten over dit onderwerp hebben enkele leden voorgesteld om zaken duidelijker in de wet te formuleren. Ook is bijvoorbeeld gevraagd hoe het zit met parlementariërs die in de particuliere sector als consultant diensten verlenen.

error: Kopiëren mag niet!