Grote vraag naar arbeidskrachten in de hospitality- en toerisme-industrie

Minister van Arbeid, Werkgelegenheid en Jeugdzaken (AW&J), Steven Mac Andrew, maakte tijdens een recente persconferentie bekend dat er een grote behoefte is aan personeel in de hospitality- en toerisme-industrie. Dit komt doordat er binnenkort meerdere hotels zullen openen. 

De minister benadrukte dat er middelen zijn gereserveerd voor het trainen van jongeren in de sectoren: toerisme, landbouw, dienstverlening en ICT, die vallen binnen het project ‘Alignment of the Labor Market with New Industries’. 

120 surinamers worden getraind 

Binnenkort zal het project van start gaan in samenwerking met het Suriname Hospitality and Tourism Training Centre (SHTTC), waarbij ongeveer 120 Surinamers getraind zullen worden in verschillende vakgebieden. De trainingen omvatten onder andere ‘Kitchen Assistant Level 1’, ‘Bread and Pastry Level 1’, ‘Front Office’, ‘Tour Operating’, ‘Housekeeping’, ‘Customer Care’, ‘Marketing’ en ‘Tourism Awareness’.

Voor deze trainingen is een bedrag van ongeveer 39.000 USD gereserveerd, afkomstig uit een lening van de Inter-American Development Bank (IDB) voor het project. De trainingen zullen geheel kosteloos worden aangeboden aan de deelnemers.

Meest gevraagde banen 

Het ministerie van AW&J heeft overleg gevoerd met het hotelwezen over de beschikbare banen. Enkele maanden geleden heeft het ministerie, in samenwerking met Door Consultancy, een Skills and Employment Survey uitgevoerd. Uit dit onderzoek bleek dat de grootste vraag naar arbeidskrachten binnen het bedrijfsleven zich bevindt op het lagere en administratief-technische niveau. Maar liefst 60 procent van de vacatures valt binnen deze categorie. De minister benadrukte dat de Surinaamse arbeidsmarkt vooral behoefte heeft aan werknemers op het lagere en middelbare opleidingsniveau, zoals middelbaar onderwijs, MULO, lager onderwijs en zelfs personen zonder formele opleiding.

Belang van vaklieden 

“Het is algemeen bekend, niet alleen in Suriname maar ook in het Caribisch gebied, dat er vaak neerbuigend wordt gekeken op beroepsonderwijs”, gaf de minister aan. 

Veel mensen zien dit type onderwijs als een optie voor degenen die niet in staat waren om een academische opleiding te volgen. Dat is echter een grote misvatting, benadrukte de minister. “Vaklieden zijn essentieel voor de groei van onze economie”, zei hij. “Het belang van goed opgeleide vakmensen moet niet worden onderschat, en het is bekend dat vaklieden soms zelfs beter verdienen dan mensen met een academische opleiding, vooral als ze hun vak goed beheersen”, aldus de minister. 

SD

error: Kopiëren mag niet!