Wees alert: elke knobbel in de borst is een onderzoek waard.

Oktober is de maand van borstkankerbewustwording, waarbij aandacht wordt gevraagd voor deze ziekte en het belang van vroegtijdige opsporing. De verhalen van vrouwen die deze strijd aangaan zijn van groot belang om anderen te inspireren en bewust te maken van het belang van regelmatig borstonderzoek.

Five various pink Breast Cancer Awareness ribbons on pink paper background with copy space. Horizontal image.

Een goede vriendin van de redactie van Dagblad Suriname, die anoniem wil blijven, deelt haar persoonlijke ervaring over de ziekte. Ze had onlangs een langdurige ziekenhuisopname achter de rug en heeft een grote operatie ondergaan, omdat ze borstkanker heeft. “Ik heb al één chemokuur  gehad, maar ben nu met mijn tweede kuur bezig. Door enkele klachten is die behandeling tijdelijk uitgesteld.”

“Mijn diagnose was een zware klap. Ik geef aan dat het ontdekken van een knobbel in je borst een schokkende ervaring is en dat de gevolgen van borstkanker, zoals een amputatie, ingrijpende veranderingen met zich meebrengen.Ik benadruk dat de chemotherapie een zware tol eist; de bijwerkingen kunnen uitputtend zijn en maken het dagelijks leven zeer uitdagend.”

Haar boodschap is krachtig: elke vrouw moet de kans krijgen om haar borsten regelmatig te laten onderzoeken. Vroegtijdige ontdekking kan levens redden. Het is belangrijk dat vrouwen zichzelf blijven controleren en bij twijfels altijd een zorgverlener inschakelen. De strijd tegen borstkanker is zwaar, maar met de juiste steun en bewustwording kan het verschil worden gemaakt.

CS

error: Kopiëren mag niet!