Hoe zou dit in Suriname toegaan, waar het gedoogbeleid is om giften te ontvangen en niemand ter verantwoording wordt geroepen? Het hele systeem is gemanipuleerd, inclusief degenen die als waakhond moeten optreden. Het volk beschouwt corruptie als normaal. Giften zijn niet anders dan steekpenningen, ook wel tjoekoe genoemd.
Voormalig minister van Transport Subramaniam Iswaran van Singapore wordt vervolgd voor de ontvangst van giften, waarbij hij schuld heeft bekend. De aanklachten stellen dat Iswaran corrupt geschenken heeft verkregen van vastgoedmagnaat Ong Beng Seng, in ruil voor het bevorderen van diens zakelijke belangen bij de Singapore Grand Prix en de Singapore Tourism Board (STB).
Volgens de aanklachten ontving Iswaran Singapore Grand Prix-tickets ter waarde van S$ 145.434 van Ong, destijds meerderheidsaandeelhouder van Singapore GP.
Dit voorbeeld benadrukt het belang van streng beleid en verantwoording om corruptie te bestrijden. Suriname kan veel leren van Singapore’s aanpak om een cultuur te creëren waarin dergelijke praktijken niet getolereerd worden.
Singapore staat bekend om zijn strenge aanpak van corruptie en staat in de top van de wereldranglijst van ontwikkelde landen. Het Corrupt Practices Investigation Bureau (CPIB) zorgt voor rigoureuze vervolging van overtreders, wat resulteert in lage corruptieniveaus. Met een bevolking van 5,45 miljoen mensen heeft Singapore een opmerkelijke transformatie doorgemaakt van arm land in de jaren ’60 tot een welvarende natie. Deze ontwikkeling is vooral te danken aan het sterke leiderschap van premier Lee Kuan Yew, gedisciplineerd bestuur en open economie.
Singapore is een stadsstaat en eiland gelegen in Zuidoost-Azië, aan de zuidpunt van het Maleisisch schiereiland en gescheiden door de Straat van Johor van Maleisië.