Organisatie verkiezingen komt maar moeilijk op gang 

Tegenover Dagblad Suriname hebben enkele ingewijden van het ministerie van Binnenlandse Zaken hun ernstige bezorgdheid geuit over het trage verloop van de voorbereidingen richting de verkiezingen op 25 mei 2025. De functionarissen, die ervaring hebben in het organiseren van meerdere verkiezingen, geven op basis van anonimiteit aan dat er ernstige zorgen bestaan over het verloop van de huidige cyclus. “Er heersen grote onduidelijkheden en vooral de voorlichting naar de samenleving toe is bijzonder zwak. Dit kan grote gevolgen voor de opkomst bij de verkiezingen hebben.” 

Begroting

De bronnen stellen dat geldgebrek en het ontbreken van budget een van de grootste uitdagingen zijn momenteel. “De middelen laten op zich wachten”, wordt aangegeven. “Dit is ongebruikelijk zo dichtbij de verkiezingen.” Binnenlandse Zaken-directeur Nasier Eskak heeft eerder gesteld dat de concept begroting van volgend jaar in dollars uitgedrukt lager uitkomt dan de vorige verkiezingen van 2020. Echter hebben zowel president Chan Santokhi als minister Stanley Raghoebarsing van Financiën publiekelijk aangegeven dat het geraamd bedrag veel te hoog ligt. Er moet bezuinigd worden.

Directeur Eskak stelt echter, dat het ministerie al geruime tijd bezig is om exercities te maken en de begroting zo reëel mogelijk te maken. “Bij de verkiezingen van 2020, die SRD 240 miljoen hebben gekost, werd al gesteld dat die de duurste verkiezingen ooit waren. Omgerekend wordt dat 32 miljoen Amerikaanse dollar tegen een koers van SRD 7,50. We hebben gezien dat in de afgelopen jaren een zekere mate van waardevermindering heeft plaatsgevonden van de SRD. In dat opzicht komt de huidige begroting van SRD 723 miljoen, tegen een dollarkoers van SRD 30, uit op 24 miljoen Amerikaanse dollar. Het is dus goedkoper”, sprak de directeur tegenover staatszender STVS. Inmiddels is de koers weer aan het rollen en geven de bronnen binnen het ministerie aan dat de middelen op zich laten wachten 

Wetteljk kader 

Voorts maken de functionarissen zich zorgen over het uitblijven van belangrijke wijzigingen van het wettelijk kader dat de verkiezingen mogelijk maakt. Het blijkt dat er vooralsnog geen schot is in het vaststellen van de waarborgsom. 

Er is nog geen overeenstemming over de hoogte en het bepalen van de waarborgsom voor deelname aan de verkiezingen. President Santokhi had zich samen met de top van de coalitie gebogen over de beslissing van het Constitutioneel Hof (CHof) over de verhoging van de waarborgsom voor deelname aan de verkiezingen. De vergadering vond plaats in bijzijn van vicepresident Ronnie Brunswijk, Assembleevoorzitter Marinus Bee, vicevoorzitter Dew Sharman en PL-Leider Paul Somohardjo. 

Destijds werd gemeld dat dat de regering en de Nationale Assemblee in goed overleg over zouden gaan tot de wijziging van het desbetreffende wetsartikel. De meningen lopen echter uiteen. Het lag in de bedoeling dat gelijk na de opening van het nieuwe parlementair jaar de aanpassing behandeld zou worden.

error: Kopiëren mag niet!