Scholier krijgt gecombineerde straf

De 19-jarige Arnold Tuinford werd gisteren veroordeeld voor zijn poging tot het toebrengen van zwaar lichamelijk lestel. Kantonrechter Robbert Praag veroordeelde Tuinford tot een celstraf van 6 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk met aftrek. Indien hij binnen 2 jaren tijd zich wederom schuldig maakt aan welk strafbaar feit dan ook, moet hij het voorwaardelijke deel als extra straf uitzitten.
Tuinford heeft ene Roy H. een steek op het lichaam toegebracht. Volgens verklaring van het slachtoffer heeft de verdachte hem zonder enige aanleiding verwond. Dit wordt tegengesproken door de verdachte. Hij verklaarde dat hij op de bewuste dag een slag op zijn rug voelde. Toen hij zich omkeerde, zag hij het slachtoffer met een stuk hout. Als reactie hierop haalde hij een mes uit zijn tas en diende daarmee het slachtoffer enkele steken toe.
De openbare aanklager, Claudia Bruining, vond dat de verklaring van het slachtoffer niet op de zitting getoetst kon worden, omdat de dagvaarding hem niet bereikte vanwege een verkeerde adressering. Bruining merkte ook op dat er geen ander visum van het slachtoffer is. Zij weet nu niet hoe het gaat met de letsels; zijn ze reeds genezen of heeft het slachtoffer nog last ervan? Volgens Bruining is zij tot het bewijs gekomen dat de verdachte gepoogd heeft het slachtoffer zwaar te verwonden. Zij hield rekening met het feit dat de verdachte vrij jong en nog een scholier is. Ze eiste een straf van 6 maanden, waarvan 4 maanden voorwaardelijk met aftrek. De verdachte heeft de 2 maanden in voorarrest uitgezeten.
Advocaat Hedley Derby gaf in zijn pleidooi aan dat de verdachte van achteren is aangevallen. Hij ontkende het feit niet dat hij Roy een steekverwonding heeft toegebracht. Volgens Derby heeft het slachtoffer hem aanleiding daartoe gegeven. De verdediging verzocht de rechter om niet mee te gaan met de eis.
De verdachte betuigde spijt in zijn laatste woord. De magistraat hield de verdachte voor dat hij voor een veel zwaardere feit zou kunnen terecht staan als het anders was verlopen, als het slachtoffer dodelijk verwond zou zijn. De magistraat achtte zoals geëist de straf passend en geboden en veroordeelde de verdachte conform.
Saskia Bandhan  

error: Kopiëren mag niet!