Halskettingrover riskeert twee jaar cel

De 33-jarige Ricardo B. riskeert twee jaar cel wegens beroving. Op 10 december 2012 was Ricardo samen met nog een man naar een appartement geweest. De verhuurder was samen met zijn tuinman op het erf. De verdachte ging naar een van de huurders en bij terugkeer vroeg hij de verhuurder naar een sigaret, hetgeen hem ook werd aangeboden. Plotseling rukte Ricardo de halsketting van de verhuurder weg en hij maakte zich vervolgens uit de voeten. De benadeelde deed aangifte bij de politie. Ricardo kwam in beeld, maar hij ontkende de beroving steevast. Hij verklaarde doodleuk dat de vriend de man had beroofd. De benadeelde herkende de verdachte positief.
Het Openbaar Ministerie achtte de beroving wettig en overtuigend bewezen. Zij vorderde een straf van twee jaar met aftrek. De vervolgingsambtenaar, Claudia Bruining, gaf aan dat het niet gebleken is dat de verdachte het feit tezamen en in vereniging heeft gepleegd. De benadeelde had bij de politie en ook op de zitting verklaard dat de vriend van de verdachte niets had gedaan tijdens de beroving.
Advocaat Hedley Derby was het eens met de vervolging ten aanzien van het feit dat er geen sprake is van tezamen en in vereniging plegen van het feit. Volgens verklaring van de verdachte heeft zijn vriend de beroving gepleegd. De raadsman gaf aan dat de verklaring van de benadeelde nergens ondersteuning vond. Volgens de verdediging is er sprake van een één tegen één verklaring. Hij verzocht de rechter om Ricardo vrij te spreken.
Saskia Bandhan

error: Kopiëren mag niet!