Blaffende honden: geluidsoverlast voor buurtbewoners

Geluidsoverlast door blaffende honden is een veelvoorkomend probleem in Suriname, waar meerdere bewoners klagen over de onrust die dit veroorzaakt. 

Ana, een gepensioneerde vrouw, uit haar frustraties tegenover Dagblad Suriname. “Huisdieren hebben is iedereen gegund, maar ze zouden geen overlast moeten veroorzaken voor de buren”, zegt ze. Ana heeft elke avond en zelfs overdag last van de honden van haar buren, grote rashonden die beginnen te blaffen bij het minste geluid. “Ze blaffen als er mensen langslopen, als de eigenaren thuiskomen, of als ze andere honden of geluiden in de buurt horen”, voegt ze toe.

Dit probleem komt vaak voor, waarbij buurtbewoners klagen over constant geluidsoverlast, vooral door grote honden die andere honden in de buurt ook tot blaffen aanzetten. In veel gevallen leidt dit soort overlast tot spanningen binnen de buurt. 

Suriname heeft een Dierenwelzijnswet uit 2017, die onder andere richtlijnen bevat voor de verzorging van huisdieren, waaronder ook honden. Deze wet legt de verantwoordelijkheid van eigenaren vast om ervoor te zorgen dat hun dieren goed worden behandeld en niet lijden. En zodoende ook geen overlast of ongemak veroorzaken voor anderen. 

Ana voelt zich radeloos, want de situatie blijft onveranderd, hoewel er al met de buren is gesproken. Hoewel de liefde voor huisdieren groot is, moeten eigenaren verantwoordelijkheid nemen voor de overlast die de huisdieren aan derden kunnen bezorgen. 

SD

error: Kopiëren mag niet!