Fatsoenlijk werk is een mensenrecht 

“Fatsoenlijk werk is een mensenrecht; het betekent waardigheid, gelijkheid, een eerlijk inkomen en veilige arbeidsomstandigheden”, aldus de Internationale Arbeidsorganisatie (ILO) maandag ter gelegenheid van de Werelddag voor Fatsoenlijk Werk. Elk jaar, op 7 oktober, wordt wereldwijd aandacht gevraagd voor eerlijke arbeidsomstandigheden en sociale rechtvaardigheid. Deze dag benadrukt het belang van veilige werkplekken, eerlijke lonen en gelijke kansen voor alle werknemers.

Recentelijk raakte een medewerker in levensgevaar in Suriname nadat hij tijdens werkzaamheden van een dak viel en op een schutting met spijlen terechtkwam. Dit incident roept belangrijke vragen op over de huidige stand van arbeidsbescherming in Suriname.

Arbeidsbescherming

Het concept van “decent work”, zoals gedefinieerd door de ILO, houdt in dat mensen onder veilige, eerlijke en menselijke omstandigheden moeten kunnen werken. Dit betekent dat ze niet alleen een fatsoenlijk inkomen moeten verdienen, maar ook beschermd moeten zijn tegen risico’s op de werkvloer.

Ongevallen 

Volgens de ILO gebeuren er elk jaar meer dan 340 miljoen arbeidsongevallen en sterven ongeveer 3 miljoen werknemers door werkgerelateerde ongevallen en ziekten. 

Meer mannen overlijden 

Een recente studie van de ILO benadrukt dat mannen vaker overlijden door werkgerelateerde incidenten (51,4 per 100.000 werkende mannen) vergeleken met vrouwen (17,2 per 100.000 werkende vrouwen). De Aziatische regio draagt de hoogste werkgerelateerde sterfte (63% van het wereldwijde totaal), voornamelijk door de grootte van de beroepsbevolking daar.

Veiligheidsvoorschriften

Het streven naar fatsoenlijk werk is daarom nauw verbonden met de behoefte aan betere arbeidsomstandigheden, wat betekent dat overheden en bedrijven strengere veiligheidsvoorschriften moeten hanteren. Werknemers hebben recht op een veilige werkplek, wat fundamenteel is voor hun welzijn en de productiviteit van de samenleving als geheel.

SD

error: Kopiëren mag niet!