Het lijkt steeds vaker voor te komen dat burgers langs openbare wegen inzamelingsacties houden onder het voorwendsel dat zij samenwerken met sociale organisaties om de sociaal zwakkeren te helpen. Hoewel dit initiatief op het eerste gezicht nobel lijkt, blijkt in sommige gevallen dat deze acties onbetrouwbaar zijn en burgers worden misleid.
De redactie van Dagblad Suriname stuitte onlangs in het centrum van Paramaribo op een vrouw die beweerde geld in te zamelen voor een sociale instantie. Toen haar echter gevraagd werd om bewijs van actieve deelname aan de organisatie te tonen, kon zij dit niet overleggen.
Bij het stellen van enkele eenvoudige vragen over de beweerde sociale organisatie, bleek de dame geen informatie te hebben of zelfs basale details te kennen over de instantie waarvoor ze zou inzamelen.
Het gebrek aan transparantie en de vaagheid rondom haar verhaal deden de redactie vermoeden dat de inzameling mogelijk frauduleus was. Helaas is dit geen op zichzelf staand incident. Het is een groeiende trend waarbij burgers worden aangesproken op hun goede wil, zonder dat zij de zekerheid hebben dat hun geld daadwerkelijk bij een goede bestemming terechtkomt.
Om te voorkomen dat burgers worden opgelicht, is het van essentieel belang om altijd kritisch te stellen, en om een bewijs van betrokkenheid bij de organisatie waarvoor iemand beweert geld in te zamelen, te vragen.
Bij twijfel moet men geen geld doneren. Door altijd door te vragen en indien nodig extra controle te doen, kunnen we ons beschermen tegen deze vorm van misleiding. Het blijft belangrijk om goede doelen te steunen, maar burgers moeten ervoor waken dat hun geld op de juiste plek terechtkomt.