Toenemende trend: hond op schoot in de auto

U heeft het vast weleens gezien, een auto met een schattig huisdier, meestal een hond of kat, op de schoot van iemand op de passagiersstoel voorin. Het dier kijkt vrolijk naar buiten, de tong hangt uit en de oren flapperen door de wind. 

In Suriname wordt het steeds meer “trendy” om honden en andere huisdieren op de schoot in de auto te vervoeren. Veel diereigenaren vinden het leuk om hen dichtbij te houden, vooral tijdens korte ritten. 

Echter neemt het niet weg dat dit gedrag ook risico’s met zich meebrengt. Als een bijvoorbeeld een hond op schoot zit, kan dit de concentratie van de bestuurder afleiden, wat gevaarlijk kan zijn. Daarnaast kan de hond in geval van een ongeluk ernstig gewond raken.

De Surinaamse wetgeving verbiedt niet specifiek dat honden vooraan in de auto zitten. Echter, de Wet Dierenwelzijn van 2017 stelt wel algemene regels voor het welzijn van dieren tijdens transport. Artikel 13 van de wet benadrukt de noodzaak van het waarborgen van dierenwelzijn tijdens het vervoer. Bij het vervoeren van dieren zijn er belangrijke veiligheidsvoorschriften die betrekking hebben op de gezondheid en veiligheid van mens en dier, evenals de controle op het transport van dieren.

In veel andere landen zijn er wel specifieke regels of richtlijnen voor het vervoeren van dieren in een auto, waarbij vaak wordt geadviseerd of verplicht om dieren goed vast te zetten. 

In Duitsland bijvoorbeeld is het verplicht je hond veilig in de auto vast te zetten. Dit kan met een speciale autogordel, een hondenbench of achter een hondenrek. In Spanje is het verboden om een hond op de voorstoel te hebben, zelfs niet vast. Ook op de achterbank moet de hond een gordel om of in een bench zitten, anders kan men een boete krijgen. In sommige steden in de Verenigde Staten zijn er ook wetten die het vervoeren van een losse hond verbieden.

Het is belangrijk om bewustzijn te creëren over de veiligheid van huisdieren in voertuigen. Een hond kan voorin zitten, maar het is belangrijk dat het dier veilig is en geen afleiding vormt voor de bestuurder, omdat dit kan leiden tot verkeersonveilige situaties. Het gebruik van een speciale gordel of bench wordt aangeraden om de veiligheid van zowel de hond als de inzittenden te garanderen.

SD

error: Kopiëren mag niet!