Vicepresident Brunswijk daagt Diana Pokie uit rond vermeende corruptie over gronduitgiften

Vicepresident Ronnie Brunswijk, die tevens voorzitter is van de ABOP, heeft Diana Pokie, de oud-minister en oud-parlementariër, die nu aangesloten is bij de NPS, uitgedaagd over haar handelingen als voormalig minister van Grondbeleid en Bosbeheer. Pokie was bijna een jaar minister, na het aantreden van de nieuwe regering in juli 2020. “Ik heb een dossier klaarliggen thuis. Ik daag haar uit”, sprak Brunswijk bij een reguliere persmoment afgelopen woensdag. “We hebben haar tot nu toe beschermd want ze is een vrouw. Maar ze wil dat ik haar bespreek. We zijn niet over één nacht ijs gegaan. We halen een minister niet zomaar weg.” 

Pokie heeft dit jaar haar ABOP-lidmaatschap formeel opgezegd. Zij heeft haar intrede gedaan bij de NPS. In 2021, vlak voor een jaar regering Santokhi-Brunswijk, heeft Pokie haar ontslag als minister ingediend. Zij verloor naar eigen zeggen draagvlak.

Dinotha Vorswijk nam het roer van haar over op het ministerie van Grondbeleid en Bosbeheer. Sindsdien heeft Pokie, die sterk geliefd is zowel in Brokopondo als de Surinaamse politiek als geheel, haar lippen stijf gehouden over het ontslag. Zij bleef aanvankelijk bij de ABOP, maar werd steeds meer inactief. Diverse lijnpogingen hebben geen resultaat opgeleverd. 

Na de verkiezingen van 2020 was Diana Pokie een van de kandidaten binnen de ABOP voor het voorzitterschap van de Nationale Assemblee De strijd ging naar zeggen tussen Marinus Bee, Diana Pokie en Ronnie Brunswijk. Echter, in de aanloop naar de verkiezingen van 2025 breekt de politieke strijd los. Brunswijk geeft aan dat Pokie zich met corruptieve handelingen heeft beziggehouden en dat hij indien Pokie dat wenst het dossier zal overdragen aan het Openbaar Ministerie voor onderzoek.

error: Kopiëren mag niet!