Verkoop koolstofreducties voor eind van het jaar een feit 

Voor eind van het jaar zullen de eerste resultaten uit de verkoop van koolstofreducties een feit zijn. Suriname zal dan de eerste inkomsten uit de verkoop van  koolstofreducties ontvangen. Onlangs heeft Suriname als eerste land in de wereld 1,5 miljoen ton koolstofreducties ten verkoop aangeboden. 150 bedrijven hebben hun interesse getoond, waarvan 50 gerekend kunnen worden tot serieuze kopers. De gesprekken met deze groep serieuze kopers zijn gaande. 

De prijs per ton koolstofreducties, de zogeheten ITMO (Internationally Transferred Mitigation Outcomes) ligt tussen de USD 25 en USD 30 per ton.

Minister Marciano Dasai van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) legde woensdag op de regeringspersconferentie uit, dat de inkomsten uit de verkoop van ITMO’s deels zullen gaan naar milieu gerelateerde activiteiten en actviteiten die betrekking hebben op de samenleving  veerkrachtiger te maken tegen de gevolgen van klimaatverandering. 

Een deel van de financiële middelen verkregen uit de verkoop van ITMO’s zal ook gaan richting de inheemse- en tribale gemeenschappen, en een ander deel zal worden gestopt in het Spaar- en Stabiliteitsfonds Suriname (SSFS). 

De minister zei niet of de 1,5 miljoen ton koolstofreducties (ITMO’s) die Suriname op de markt verhandelt, voor eind van het jaar volledig zal zijn verkocht. De 1,5 miljoen ton ITMO’s moet in elk geval het land minimaal USD 37,5 miljoen opbrengen.

Geen carbon credits

De ROM-minister verduidelijkt, dat de koolstofreducties oftewel ITMO’s niet hetzelfde zijn als de zoveel besproken carbon credits. Beide zaken hebben wel te maken met klimaatfinanciering. De klimaatfinanciering uit carbon credits zoals vastgelegd in het Parijs Akkoord, heeft een algemeen karakter en het systeem ervan is nog niet volledig uitgewerkt. Carbon credit heeft betrekking op de instandhouding van bossen en biodiversiteit.

De handel in koolstofreducties oftewel ITMO’s is wel al geregeld en is markt-gebaseerd. Koolstofreducties komen voort uit gericht overheidsbeleid, zoals in het geval van Suriname vanwege duurzaam bosbeheer bij houtkap.  De ITMO’s kunnen bijvoorbeeld aan landen of bedrijven worden verkocht om hun netto nulkoolstofdoelstelling te bereiken.  

Duurzame hootkap SBB

De Stichtng Bosbeheer en Bostoezicht (SBB) is bezig geweest na te gaan hoe in de bosbouwsector de uitstoot van CO2 kan worden gereduceerd door effectieve en duurzame houtkap toe te passen. 

Vanaf 2016 worden de resultaten gerapporteerd aan de UNFCCC (United Nations Framework Convention on Climate Change). Deze koolstofreducties zijn gevalideerd door de VN en worden als ITMO’s ten verkoop in de wereld aangeboden aan landen en bedrijven die hun schadelijke uitstoot van broeikasgassen moeten compenseren. 

In de afgelopen jaren heeft Suriname 4,8 miljoen ton  ITMO’s ontwikkeld. Het ontwikkelen en verhandelen van ITMO’s  vindt plaats binnen het kader van de bepalingen van het Parijs Akkoord.

error: Kopiëren mag niet!