Geen cyanide contaminatie water stuwmeer nadat truck in water belandde

Laboratorium onderzoek van watermonsters uit het stuwmeer waar, begin vorige maand in de omgeving Baka Liba een truck met lading in het water was  gekanteld, heeft uitgewezen dat er geen sprake is van cyanide contaminatie. Het laboratorium onderzoek werd verricht door de Nationale Milieu Autoriteit (NMA) volgens de standaarden van de UEPA, de milieu bescherming autoriteit van de VS. De 4 genomen watermonsters zijn ook getest op pH-gehalte, en die zijn ook binnen de standaarden. 

Minister Marciano Dasai  van Ruimtelijke Ordening en Milieu (ROM) zegt dat testen van het drinkwater verricht door de SWM bij de drie van haar stations in het gebied, ook heeft uitgewezen dat het water veilig is. 

Daags nadat het bericht van het truckincident van de districtscommissaris  van Brokopondo op 8 september was binnen gekregen, werden er acties ondernomen. De NMA is samen met het NCCR (Nationaal Coördinatie Centrum voor Rampenbeheersing), het BOG (Bureau voor Openbare Gezondheidszorg) en de politie naar de plek getrokken om een onderzoek te verrichten. Er werden vier watermonsters uit het stuwmeer genomen. Bij het onderzoek heeft men gele en witte zakken drijvend in het water aangetroffen. Er zijn monsters van de inhoud genomen voor verder onderzoek. 

Nagegaan wordt nog van wie de zakken zijn, van waar die afkomstig zijn en wat de inhoud ervan is. Samen met het Openbaar Ministerie is dat onderzoek nog gaande.  

error: Kopiëren mag niet!