Mieren in de keuken: Oorzaken en preventie

Mieren in de keuken komen af op voedselbronnen zoals kruimels en zoetigheden. Ze dringen doorgaans binnen via kieren en openingen in muren en vloeren, op zoek naar voedsel en water. Om een mierennest in de keuken te voorkomen, is het belangrijk om regelmatig schoon te maken, voedsel goed af te sluiten, naden en kieren te dichten, en natuurlijke afweermiddelen te gebruiken.

Interessant is dat mieren opmerkelijke sociale eigenschappen hebben als het gaat om de zorg voor hun gewonde soortgenoten. 

Onderzoekers van de Julius-Maximilians-Universität Würzburg (Duitsland) ontdekten dit bij de soort Megaponera analis, die graag termieten eet. Na een aanval keren gewonde mieren terug naar het nest, waar andere mieren hun wonden likken. Dit likken verwijdert viezigheid en brengt mogelijk stoffen uit hun speeksel aan die infecties tegengaan. 

Als gewonde mieren niet verzorgd worden, sterft tachtig procent van hen. Met de zorg van hun soortgenoten overleeft echter negentig procent. Deze sociale genezingstechniek benadrukt de complexiteit van mierenkolonies en hun onderlinge zorg.

error: Kopiëren mag niet!