Oktober wereldwijd Borstkanker Bewustwordings Maand

Oktober is wereldwijd uitgeroepen tot Borstkanker Bewustwordings  Maand, een maand waarin extra aandacht wordt gevraagd voor borstkanker, de impact ervan en het belang van vroege opsporing. Deze maand is een periode waarin niet alleen wordt stilgestaan bij degenen die strijden of hebben gestreden tegen borstkanker, maar ook bewustzijn creëren over de ziekte en de noodzaak van preventie en onderzoek onderstrepen.

Borstkanker is een van de meest voorkomende vormen van kanker bij vrouwen. Het ontstaat wanneer cellen in het borstweefsel zich abnormaal gaan delen en tumoren vormen. Hoewel de ziekte vooral bij vrouwen voorkomt, kunnen mannen ook borstkanker krijgen, hoewel dat zeldzamer is. Opsporing kan levens redden. 

Regelmatige zelfonderzoeken en screenings, zoals het bevolkingsonderzoek dat in Nederland wordt aangeboden aan vrouwen tussen de 50 en 75 jaar, kunnen helpen om borstkanker in een vroeg stadium op te sporen, wat de kans op succesvolle behandeling aanzienlijk vergroot.

Voor veel mensen kan een diagnose borstkanker overweldigend zijn. X..T. die in gesprek ging met de redactie van Dagblad Suriname, is al twee jaar gediagnosticeerd met borstkanker. Haar ervaring met de medicaties bestemd om haar gezondheid weer normaal te krijgen zijn volgens haar heel erg intensief, daarom is het belangrijk voor haar dat burgers stilstaan bij de emotionele impact. 

Het delen van persoonlijke verhalen kan volgens haar een bron van troost en steun zijn voor mensen die te maken hebben met borstkanker.

Dankzij de vele donaties en de constante aandacht voor borstkanker is er de afgelopen jaren veel vooruitgang geboekt in onderzoek. Dit benadrukt het belang van het blijven steunen van wetenschappelijk onderzoek.

error: Kopiëren mag niet!