Kinderen op de schoolroute veilig terug naar huis

Met de start van het nieuwe schooljaar is het belangrijk dat ouders en verzorgers extra aandacht hebben voor de veiligheid van hun kinderen op de route van en naar huis. Steeds vaker wordt er aangifte gedaan bij de politie, waarbij jonge kinderen en vooral ook tieners na school niet naar huis zijn gegaan. 

Deze verontrustende stijging van vermissingen baart de gemeenschap grote zorgen, omdat niet alle scholen in de woonomgeving van het kind. Hierdoor zijn veel kinderen vaak genoodzaakt zonder toezicht naar school of huis te lopen, gebruik te maken van het openbaar vervoer of particuliere bussen. 

Kinderen die ver van huis naar de school lopen, zijn kwetsbaar voor verschillende gevaren onderweg. Op jonge leeftijd zijn kinderen meestal niet bewust van hun omgeving en weten niet hoe ze moeten reageren in onverwachte situaties. Hierdoor kunnen ze soms de weg naar huis kwijtraken. Vooral jonge kinderen in een onbekende omgeving, omdat hun ruimtelijk inzicht en geheugen nog in ontwikkeling zijn.

Het is daarom belangrijk een soort routine in te bouwen, zoals samen de route oefenen of afspraken maken over wie ze kunnen bellen als ze zich onveilig voelen, wat kan helpen om de kinderen meer zelfvertrouwen te geven en hulp te zoeken in geval van nood. Het plaatsen van de persoonsgegevens van de ouders aan de schooltas of aan een armband van het kind is een mogelijke oplossing die veel ouders gebruiken, vooral in westerse landen. 

Ingeval het kind zijn of haar weg kwijt raakt, en het telefoonnummer van de ouders niet kent, kan een buitenstaander zodoende hulp bieden. 

SD

error: Kopiëren mag niet!