Mexico heeft voor het eerst vrouw als president: Sheinbaum belooft knuffels in plaats van kogels in strijd tegen misdaad

De 62-jarige Claudia Sheinbaum Pardo is dinsdag  in Mexico-Stad geïnstalleerd als president van Mexico. Ze is de eerste vrouw in deze functie.

Ze won de presidentsverkiezingen begin juni met 59,76 procent van de stemmen. Met Sheinbaum, lid van de populistisch-nationalistische partij Morena, koos Mexico voor de voortzetting van het beleid van de aftredende president Andrés Manuel López Obrador (2018-2024), de partijgenoot en mentor van Sheinbaum die zich niet herverkiesbaar mocht stellen.

De voormalige burgemeester van Mexico-Stad profileert zich als feministe, ijvert voor gendergelijkheid en liet al een standbeeld van ontdekkingsreiziger Christoffel Columbus van z’n sokkel halen, omdat die het kolonialisme belichaamt.

Ze pleit ook voor een andere aanpak van de machtige drugskartels: knuffels in plaats van kogels (‘abrazos, no balazos’). Betere toegang tot het onderwijs en buurtcentra die jongeren zinvolle bezigheden aanbieden, moeten de jeugd alternatieven bieden voor een carrière in de misdaad.

error: Kopiëren mag niet!