TotalEnergies CEO Pouyanné: “1 miljard USD zal in Suriname besteed worden”

“Alle aandacht gericht op het op gang krijgen van de productie tegen 2028”

Patrick Pouyanné, voorzitter en CEO van TotalEnergies, heeft dinsdagochtend bij de aankondiging van de Final Investment Decision, FID, voor Blok 58 aangegeven, dat de totale investering wordt geschat op ongeveer 10,5 miljard Amerikaanse dollar. Daarvan zal ongeveer 1 tot 1,5 miljard Amerikaanse dollar in Suriname worden uitgegeven aan het verkrijgen van diverse diensten en infrastructuur. 

Pouyanné beloofde ook om alles eraan te doen dat de eerste olie in 2028 boven water is. Het GranMorgu-project zal de olievondsten van Sapakara en Krabdagu ontwikkelen, De velden liggen 150 kilometer uit de kust van Suriname en bevatten winbare reserves die worden geschat op ruim 750 miljoen vaten. Het project omvat een FPSO-eenheid (Floating Production Storage and Offloading) met een capaciteit van 220.000 vaten olie per dag, die een beproefd en efficiënt ontwerp nabootst. 

Staatsolie heeft aangekondigd gebruik te willen maken van haar optie om met een belang van maximaal 20% in het ontwikkelingsproject te participeren. De partners kwamen overeen dat Staatsolie vanuit FID aan het project zal bijdragen en haar interesse vóór juni 2025 zal afronden. Door gebruik te maken van de beste technologieën in zijn klasse om de uitstoot van broeikasgassen te minimaliseren. 

Naast de FID-aankondiging ondertekenden TotalEnergies en haar partner APA een Memorandum of Understanding met het ministerie van Volksgezondheid om de rehabilitatie van twee moeder- en kindziekenhuizen in Paramaribo te ondersteunen.

“Ik ben erg blij om vandaag samen met onze partners Staatsolie en APA het GranMorgu-project te lanceren en ik bedank Suriname oprecht voor de krachtige steun. GranMorgu werd slechts een jaar na het einde van de beoordeling gelanceerd en past in onze strategie om goedkope olieprojecten met lage emissies te ontwikkelen”, aldus Pouyanné. 

error: Kopiëren mag niet!