De Indiase diamantslijphoofdstad van de wereld, Surat, voelt impact oorlog in Oekraïne

De afgelopen jaren waren zwaar voor de door de recessie getroffen diamantindustrie in India. Surat, in de staat Gujarat, verwerkt 90% van ’s werelds diamanten in meer dan 5.000 eenheden en heeft meer dan 800.000 slijpers in dienst.

De stad heeft 15 grote slijperijen met een jaarlijkse omzet van meer dan $ 100 miljoen (£ 75 miljoen). De export van geslepen en gepolijste stenen uit India daalde van $ 23 miljard in 2022 tot $ 16 miljard in 2023 en zal naar verwachting verder dalen tot $ 12 miljard in 2024.

De prijs van gepolijste diamanten daalde met 5% tot 27% in 2023, als gevolg van een lagere vraag en een overaanbod, zeggen analisten.

Mahesh Virani van Star Gems legde uit dat er een overaanbod ontstond doordat de polijstunits doorgingen met produceren ondanks de beperkte vraag om de operaties draaiende te houden, wat uiteindelijk hun verliezen verhoogde.

De Diamond Workers’ Union van de staat, een groep die slijpers vertegenwoordigt, vertelde BBC Gujarati dat meer dan 30.000 mensen alleen al in de afgelopen zes maanden hun baan zijn verloren door de recessie.

De vakbond zegt dat volgens hun gegevens verzameld van families van slachtoffers, politiedossiers en nieuwsberichten, 65 werknemers in de staat zijn overleden door zelfmoord in de afgelopen anderhalf jaar als gevolg van deze vertraging. De BBC kon dit cijfer niet onafhankelijk verifiëren.

error: Kopiëren mag niet!