Braziliaanse kust erodeert sneller dan ooit door oprukkende Atlantische Oceaan

=

De opwarming van de aarde, gecombineerd met de verzanding van de Braziliaanse Paraiba-rivier, heeft bijgedragen aan de erosie van de kust van Atafona en de vernietiging van 500 huizen veroorzaakt, waaronder de instorting van een gebouw van vier verdiepingen aan het strand.

Dit is een van de talloze gemeenschappen aan het strand die hun strijd tegen de oceaan verliezen langs de 8.500 km lange Atlantische kustlijn van Brazilië.

De zeespiegel is in de regio rond Atafona in de afgelopen 30 jaar met 13 cm gestegen en zou tegen 2050 nog eens met 16 cm kunnen stijgen, volgens het vorige maand gepubliceerde rapport van de Verenigde Naties “Surging Seas in a Warming World”.

Kustgebieden zoals Atafona zouden de oceaan in de komende 28 jaar wel 150 meter landinwaarts kunnen zien oprukken, aldus Eduardo Bulhoes, een marien geograaf van de Fluminense Federal University.

“De combinatie van klimaatverandering en opwarming van de aarde … met een rivier die geen zand meer naar de stranden van Atafona voert, heeft een catastrofe veroorzaakt voor de bewoners en er is geen hoop dat deze situatie zal worden teruggedraaid”,  vertelde hij aan Reuters. Hoewel dramatisch, is de benarde situatie van Atafona niet uniek in Brazilië.

error: Kopiëren mag niet!