President Santokhi houdt historische Jaarrede en bekrachtigt grootste investering

President Chandrikapersad Santokhi heeft in zijn Jaarrede van vandaag, dinsdag 1 oktober, de plannen van Suriname voor het dienstjaar 2025 gepresenteerd. 

De toespraak markeert het begin van een cruciale periode voor het land, waarin hij reflecteerde op de uitdagingen en successen uit het verleden en vooruitkeek naar toekomstige mogelijkheden.

Een belangrijke aankondiging was de bevestiging van de historische investering van USD 13 miljard door TotalEnergies in het GranMorgu-olieveld, wat wordt beschouwd als de grootste investering in de geschiedenis van Suriname. De productie in Blok 58, met naar schatting 750 miljoen vaten olie, zal naar verwachting in 2028 beginnen en een dagelijkse capaciteit van 220.000 vaten bereiken.

De president benadrukte dat deze investering een mijlpaal is die economische groei en werkgelegenheid zal bevorderen. Hij riep op tot nationale eenheid en samenwerking om ervoor te zorgen dat de toekomstige inkomsten duurzaam en eerlijk worden beheerd. 

Santokhi noemde de inzet van de bevolking en de voorbereidende maatregel van de regering, zoals het hervormen van fiscale en grondbeleid, cruciaal voor het succes van deze en toekomstige investeringen.

Verder werden initiatieven op het gebied van sociale zekerheid, gezondheidszorg, onderwijs en infrastructuur aangekondigd, evenals internationale samenwerkingsverbanden die bijdragen aan het strategisch belang van Suriname. Santokhi benadrukte het belang van transparantie en goed bestuur om de welvaart van Suriname op lange termijn te verzekeren. Hij sloot af met een oproep aan alle Surinamers om samen te werken aan een sterk, rechtvaardig en welvarend land.

Hieronder de integrale tekst van de Jaarrede:

error: Kopiëren mag niet!