Ouderwets belastingstelsel stagnerend voor uitvoering goudovereenkomsten

Ouderwetse belastingstelsel stagnerend voor uitvoering goudovereenkomstenOnze huidige belastingstelsel biedt geen zekerheid voor een goede uitvoering van beide gouddeals in Suriname. Dat merkte BEP-parlementariër Ronny Asabina maandag tijdens zijn betoog bij de voortzetting van de behandeling van beide gouddeals in DNA. Asabina is Hoofd Fiscale Opsporing en Controledienst van de Inspectie der Directe Belastingen. ‘Een ding is zeker, ons belastingstelsel vertoont nog te veel tekortkomingen. De wettelijke bepalingen zijn ouderwets en beantwoorden dus niet aan de hedendaagse eisen, ontwikkelingen, omstandigheden en tijdsgeest. Een voorbeeld is de overheersende norm bij de fiscale winstbepaling, van het begrip goed koopmansgebruik, geen fiscale rechtsbescherming (raad van beroep). De vraag is op welke wijze en in welke mate ons belastingstelsel, inclusief de bemensing van de organisatie, voldoende garantie biedt voor een gezonde, efficiënte en effectieve uitvoering van deze overeenkomsten. Wij hebben geen belastingverdrag met de landen van de moedermaatschappijen van de uitvoerders van de overeenkomsten’, aldus Asabina.
De BEP’er merkte ook op dat Surgold geen belastingplichtige is die naar Surinaams recht is opgericht. ‘Wij zijn bekend met het fenomeen van creatief boekhouden van grote bedrijven, inclusief multinationals. Het is iets dat onze schatkist parten kan spelen. Wij willen dan ook bijzondere aandacht vragen voor de bemensing, met name de kwalitatieve bemensing van een rechtshandhavende instantie als de Belastingdienst. U hebt bekwame accountants nodig om multinationals te onderzoeken. De uitdaging waartegen onze Belastingdienst steeds meer en meer aankijkt is de internationalisering van het bedrijfsleven. Het voorgaande betekent dat de Belastingdienst de ontwikkelingen moet kunnen bijbenen. Onder meer denken wij aan vakspecialisten. U moet mijnbouwfiscalisten in huis hebben, u moet registeraccounts die gespecialiseerd zijn op de mijnbouwindustrie in huis hebben. Wij praten hier over belastingvlucht. Wij zouden minder inkomsten mislopen als wij onze fiscale knooppunt afbouwen.’
De BEP-parlementariër zei verder dat Suriname alleen met Nederland en recentelijk met Indonesië een belastingverdrag heeft. Hierdoor kunnen buitenlandse bedrijven via een brievenbusmaatschappij in Nederland of Indonesië onder een gunstiger belastingregime in ons land opereren. ‘We praten hier niet over een illegale belastingroute. Zoals u weet, krijgen wij een situatie in beide gevallen waar de operaties gerund worden door dochtermaatschappijen. Vanaf welk jaar verwachten wij een belastingrecord als gevolg van het aangaan van deze gouddeals? Waarom niet meegenomen aparte sancties in case van belastingfraude’, vroeg Asabina in DNA.  Hij haalde verder aan dat essentiële wetsproducten die van belang zijn voor een adequate uitvoering van het toezicht geheel of gedeeltelijk ontbreken. Hij haalde aan de wet op de jaarrekening. “De controlemedewerkers moeten van alle markten thuis zijn, dus IFRS, US Gap, Canadian Cap, maatschappelijke aanvaardbare normen.’ De parlementariër vroeg zich af hoe men met belastingontwijking zal omgaan, ‘omdat onze belastingwet niet past in deze tijd’. ‘Een wet op contractarbeid ontbreekt, de investeringwet is verouderd, idem de wet op de rekenkamer. Wij willen aandacht vragen voor kwalitatieve versterking van de Belastingdienst en de Clad’, aldus Asabina.

error: Kopiëren mag niet!