TotalEnergies’ investering brengt hoop en waarschuwingen van NPS-voorzitter

Het investeringsbesluit (Final Investment Decision; FID) zal vandaag, dinsdag 1 oktober, worden getekend, wat een grote ontwikkeling betekent voor Suriname. 

Gregory Rusland, voorzitter van de Nationale Partij Suriname (NPS), kondigde dit aan tijdens een feestvergadering. Naar verwachting zal de CEO van TotalEnergies naar Suriname komen, en er zal US$ 9 miljard worden geïnvesteerd. Rusland benadrukte dat goed bestuur essentieel is om ervoor te zorgen dat de opbrengsten uit de olie- en gassector ten goede komen aan de ontwikkeling van het land en niet aan ‘friends and family’.

Volgens Rusland zal deze investering vanaf 2032 jaarlijks US$ 4 miljard opleveren en kan tientallen jaren positieve impact hebben, mits het land goed wordt bestuurd. De natuurlijke hulpbronnen moeten het hele land ten goede komen en niet slechts een selecte groep. Hij bekritiseerde het idee van gratis onderwijs en gezondheidszorg zonder dat de financiering is verzekerd.

De NPS wil als grootste partij uit de bus komen en de productie van het land krachtig stimuleren. Rusland benadrukte het belang van transparant en goed bestuur, waar de beste mensen op de juiste posities worden geplaatst. De partij presenteert binnen twee maanden een duidelijk programma voor de toekomstige regeringsperiode. 

Tijdens de bijeenkomst werd Rusland aangekondigd als de nieuwe president van Suriname, waarmee de verkiezingscampagne van de NPS officieel werd gestart.

error: Kopiëren mag niet!