Totale rentekosten OMO belopen SRD 6,8 miljard

De totale rentekosten van de Open Markt Operaties (OMO) van de Centrale Bank van Suriname, inclusief die van de uitgifte van de zogeheten Centrale Bank Certifcaten (CBC), belopen een bedrag van ruim SRD 6,8 miljard. Uitgerekend tegen de huidige wisselkoers komt dit neer op een bedrag van USD 220 miljoen.

De wekelijkse termijndeposito (TD) veilingen zijn in juli 2021 door de Centrale Bank geïntroduceerd. Het is bedoeld om overtollige geldhoeveelheden in omloop tijdelijk af te romen en zodoende de inflatie te bedwingen. 

De wekelijkse TD-veilingen worden gehouden onder de algemene banken. De banken bieden overtollige geldhoeveelheden die onder hun beheer zijn aan de Centrale Bank voor een periode van 1 week, 1 maand en 3 maanden in termijndeposito. Ze vragen daarvoor een bepaald percentage aan rente. Uit de verschillende aangeboden rentepercentages berekent de Centrale Bank een gewogen gemiddelde rente. Hiermee hebben de algemene banken tot nu toe aan rente meer dan SRD 5,3 miljard verdiend.

In 2022 werd door de Centrale Bank de uitgifte van de zogeheten Centrale Bank Certficaten (CBC) geïntroduceerd. De CBC zijn bedoeld voor niet-bank-financiële instellingen (wholesale) en natuurlijke- en rechtspersonen (retail segment). Deelname aan de CBC geschiedt bij inschrijving. De totale rentekosten van de CBC liggen tot nu toe rond de SRD 1,5 miljard.

Bij de TD-veiling deze week is het geveild bedrag (OMO-volume) SRD 1200 miljoen. Het totaal toegewezen bedrag is SRD 1075,5 miljoen. De rente van de 1-weekse-, 1-maandse- en 3-maandse TD’s zijn respectieveklijk 11,1 procent, 17,9 procent en 19 procent.

error: Kopiëren mag niet!