Opkomst nieuwe Covid-19-variant XEC

De wereld werd twee jaar lang geteisterd door Covid-19 en hoewel de situatie nu verbeterd is, doemt er een nieuwe variant op genaamd XEC. Deze variant was media september al in de helft van de staten in de Verenigde Staten gesignaleerd.

Gezondheidsfunctionarissen maken zich voorlopig geen grote zorgen over XEC, in tegenstelling tot eerdere, agressievere mutaties. 

Ondanks de recente piek in Covid-19-infecties, verwachten experts een mogelijke stijging van het virus in de winter, met een piek medio januari.

XEC is in minstens 25 staten gedetecteerd, waarbij New Jersey het hoogste aantal gevallen registreert. Labs in New Jersey en Virginia hebben een significant aantal infecties gerapporteerd, waarbij de meeste monsters afkomstig zijn van nieuw aangekomen reizigers.

Volgens dr. Céline Gounder van CBS News is de opkomst van nieuwe varianten zoals XEC niet verrassend, aangezien virussen van nature muteren. Hoewel XEC momenteel aandacht trekt, blijft de nauw verwante stam KP.3.1.1 dominant in de VS.

Wat betreft symptomen en vaccinatie, stelt de CDC dat er vooralsnog geen specifieke symptomen aan XEC zijn gekoppeld. Ze adviseren nog steeds de bijgewerkte COVID-19-vaccins voor de herfst en winter, gericht op de KP.2-stam. Volksgezondheidsfunctionarissen blijven de effectiviteit van deze vaccins en behandelingen nauwlettend volgen om de bescherming tegen alle circulerende varianten te waarborgen.

error: Kopiëren mag niet!