Genen

Er worden vaak ondoordachte uitlatingen gedaan, gewoon omdat men een reden zoekt om te meppen. Laatst nog riep iemand: “Marowijne en het binnenland komen niet tot ontwikkeling, maar Nickerie gaat wel erg vooruit omdat de regering alleen geld stopt in de ontwikkeling van Nickerie. Santokhi is een Hindoestaan dus focust men zich alleen op de ontwikkeling van Nickerie.” Dit is nu een typische ondoordachte racistische opmerking. Men ziet vooruitgang en zoekt de bron hiervan in de racistische richting. Een verstandig mens kijkt en concludeert dat het niet de regering of de mens Santokhi is die Nickerie tot ontwikkeling brengt, het zijn de Hindoestanen zelf die voor ontwikkeling zorgen omdat het in hun genen zit. 

Ik denk dat genen een belangrijke rol spelen in het gedrag, het succes en de ontwikkeling van mensen en rassen. Wie kijkt naar de verschillende bevolkingsgroepen ziet dat de Chinees succesvol is in het bedrijven van handel, de Javaan heeft de klein landbouw in z’n genen, de sterke kant van de Hindoestaan is dat hij jaren vooruit kijkt, doorzettingsvermogen heeft en de blik richt op de financiële veiligheid van het gezin. De creool leeft per dag, denkt niet aan morgen of een toekomst. Het is meestal de vrouw die zorgt voor de financiële veiligheid van het gezin. 

Genen zijn stukjes DNA die coderen voor een erfelijke eigenschap. Van elke erfelijke eigenschap krijg je één onderdeel van je moeder en één onderdeel van je vader. Men erft dus erfelijke eigenschappen van beide ouders. 

Maar genen zijn maar één factor van succes en bovendien wil het erven van aanleg niet automatisch zeggen dat het talent ook tot uiting komt. Aanleg voor intelligentie bijvoorbeeld zit verspreid over honderden genen, die allemaal een beetje bijdragen. Zo werken ze mee aan je concentratievermogen, ruimtelijke oriëntatie of de snelheid waarmee je nieuwe informatie opslaat. Wie een lang en sterk lijf, plus aanleg voor een goede oog-hand-coördinatie heeft geërfd, kan in theorie een goede basketballer worden. Maar dat zal alleen gebeuren als je ouders de wil en mogelijkheid hebben om je naar basketbaltraining te sturen. Andere factoren die kunnen meespelen zijn hoe gemotiveerd je bent om te oefenen? Experts worden altijd gemaakt, niet geboren. De aanleg die je erft, bepaalt mede de snelheid waarmee je vooruitgang boekt en het niveau dat je kunt bereiken met al die oefening.’

Ergens goed in zijn is dus een mix van factoren. Behalve genetische aanleg zijn dus gelegenheid en inzet nodig om ergens echt goed in te worden. En het is niet eenvoudig de invloed van die drie los van elkaar te zien. De genen van je ouders, zowel die je wél als die je niet erft, beïnvloeden de omgeving waarin je opgroeit. Andersom bepalen de omgeving waarin je opgroeit en de ervaringen die je opdoet welke genen wel of niet tot uiting komen. Bepaalde genen die jou bijvoorbeeld kwetsbaar maken voor psychische problemen kunnen worden onderdrukt zolang je geen nare dingen meemaakt. Zo kun je ongestoord bouwen aan een toekomst waarin jouw geërfde talenten tot hun recht komen. Maar onder invloed van nare ervaringen kunnen de genen die je psychisch kwetsbaar maken zich laten gelden, waardoor je bijvoorbeeld een depressie ontwikkelt en er een kink in de kabel van studie of sport kan komen. 

Het is dus verkeerd om te roepen dat Nickerie de plek van de Hindoestaan is en tot ontwikkeling komt omdat de president een hindoestaan is. De feiten zijn dat er daar veel Hindoestanen wonen en die hebben het in hun genen om op zoek te gaan naar ontwikkelingsmogelijkheden, door te zetten en zelfredzaam te zijn. 

Coronie of Marowijne komen niet of langzaam tot ontwikkeling omdat het gros van de mensen die daar wonen het niet in hun genen hebben om vooruit te kijken, zelfredzame plannen te maken en zich in te zetten voor ontwikkeling. Men klaagt liever en stelt zich afwachtend en afhankelijk op. Ook op de werkvloer is dit fenomeen vaak te zien. Sommige mensen stimuleren zichzelf niet om hogerop te komen en meer te leren. Men blijft uit gemakzucht hangen op een laag niveau en staat niet open voor verbetering en vooruitgang. Bijvoorbeeld, recent kwam minister Ori met een voorstel om een mediaraad in te voeren voor de Surinaamse journalistiek. Hij deed dit voorstel niet in zijn positie als minister maar als een burger die een probleem ziet en een oplossing tot verbetering aanreikt. Iedereen weet dat onze journalisten nog lang niet op niveau kunnen presenteren en dat er nog veel verbeterd moet worden aan hun professionaliteit. I.p.v. het voorstel van Ori te overwegen, werd het in een artikel afgedaan als, ‘man waar bemoei jij je mee.’ Dit gedrag was het zoveelste bewijs dat men niet wil leren en niet open staat voor verbetering. Dat is betreurenswaardig.

Tenslotte, het hebben van goede genen is mooi meegenomen, maar een goed resultaat hangt ook af van een sterke wil en goede gewoonten. Echter ook wie zijn genen niet mee heeft, kan met wat goede wil tot bloei komen. Je DNA hoeft geen lotsbepaling te zijn.’

“Genes load the gun and lifestyle pulls the trigger” 

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!