Journalisten vluchten uit Venezuela terwijl Maduro de persvrijheid bedreigt

Jesus Medina, journalist van Dolar Today, gebruikte een valse identiteit om van Venezuela naar Colombia te vluchten door net als duizenden landgenoten de grens over te steken. Hij zei dat hij zes jaar lang werd vervolgd door de regering van de Venezolaanse president Nicolas Maduro. Hij zat tussen 2017 en 2020 bijna drie jaar gevangen in een zwaarbewaakte militaire gevangenis in afwachting van zijn proces.

Vorig jaar sprak een rechtbank Medina vrij van aanklachten wegens het aanzetten tot haat, een aanklacht die vaak tegen journalisten wordt geuit.

Nadat Medina was vrijgesproken, zei hij echter dat de regering had bevolen dat hij een nieuw proces moest ondergaan. Hij ontkende alle aanklachten. Op dat moment besloot hij dat hij zijn land, zijn vriendin en familie achter zich moest laten. Medina arriveerde op 15 september in Bogota, Colombia, om een ​​nieuw leven te beginnen. Hij is momenteel op zoek naar werk en een permanente woonplaats.

Zijn verhaal is typerend voor andere journalisten die Venezuela verlieten na een hardhandig optreden van de regering van Maduro tegen de media en politieke activisten na de omstreden presidentsverkiezingen op 28 juli.

Meerdere journalisten zijn vastgehouden, terwijl anderen te maken krijgen met een reisverbod. Verslaggevers die de politiek verslaan, zoeken naar innovatieve manieren om onder de radar te blijven en het nieuws te blijven verslaan.

error: Kopiëren mag niet!