Diefstal op de werkvloer: Een omvangrijk probleem in Suriname

De redactie van Dagblad Suriname vroeg een expert naar het veelvoorkomende probleem in Suriname waarbij werknemers door economische neergang en lage lonen soms hun inkomen proberen aan te vullen door diefstal. Dit fenomeen heeft verstrekkende gevolgen, zowel voor de werknemers als voor de werkgevers.

Volgens de expert is het belangrijk om te begrijpen wanneer het meenemen van eigendommen van het werk als echte diefstal wordt beschouwd. Dit wordt als diefstal gezien wanneer een werknemer bewust eigendommen, geld of goederen van de werkgever meeneemt zonder toestemming, met de intentie om deze voor zichzelf te houden. 

Een duidelijk voorbeeld zou kunnen zijn wanneer een werknemer kantoorbenodigdheden zoals pennen, papier en inktcartridges mee naar huis neemt zonder toestemming van de werkgever. Dit kan op het eerste gezicht onschuldig lijken, maar wanneer het op grote schaal gebeurt, kan het aanzienlijke kosten met zich meebrengen voor de onderneming.

Een schrijnend voorbeeld van diefstal op de werkvloer zien we in het verhaal van John, een kassier bij een supermarkt in Paramaribo. John vond zijn loon te laag en besloot om kleine bedragen uit de kassa te nemen in de hoop dat het niet zou opvallen. In de loop van enkele maanden had hij zo’n SRD 500 buitgemaakt. Toen de werkgever de onregelmatigheden ontdekte en een onderzoek startte, werd John op staande voet ontslagen. Nu zit hij zonder werk en met een geruïneerd reputatie.

De expert benadrukt dat in veel gevallen werknemers die betrapt worden op dergelijke kleine diefstallen, bekend als “kruimeldieven”, hun baan verliezen. Dit illustreert de ernst van de situatie. Een ander voorbeeld is een medewerker van een magazijn die regelmatig kleine spullen zoals schroeven en tape meenam voor persoonlijke projecten thuis. Hoewel de waarde van de spullen minimaal was, werd hij alsnog ontslagen toen de diefstal werd ontdekt. De werkgever had het beleid om nultolerantie te hanteren ten aanzien van diefstal, ongeacht de waarde van de gestolen goederen.

Deze kwesties onderstrepen de noodzaak voor zowel werknemers als werkgevers om heldere communicatie en strenge ethische standaarden te handhaven op de werkvloer.  Werknemers moeten begrijpen dat diefstal, hoe klein ook, serieuze consequenties kan hebben. 

error: Kopiëren mag niet!