Suriname: most boring country in South America?

Binnen zeer korte tijd zijn twee negatieve video’s gepost door een vlogger die verschillende landen bezoekt. Meestal zijn deze vloggers toeristen die reizen, soms in samenwerking met lokale personen en organisaties die hen begeleiden. Hun ervaringen leggen ze dan vast en posten diedan op hun kanaal op YouTube. Deze video’s worden dan bekeken door andere vloggers, maar bovenal worden ze bekeken door toeristen die dan een aantal landen op hun ‘bucket list’ hebben of zetten. Aan de hand van de ervaringen van andere reizigers wordt dan het besluit genomen om naar een bepaald land af te reizen of om die landen juist te omzeilen en te vermijden. Vooral de normale toeristen zullen aan de hand van de beoordelingen van de ervaren vloggers een bepaald land vermijden of juist aandoen. 

In deze moeten we wel aangeven dat Suriname reeds door verschillende vloggers is aangedaan, waaronder de bekende Mark Wiens die zich vooral op culinair gebied van de landen richt. Mark Wiens was wel onder de indruk van het Surinaams eten, maar van hem worden geen kritische recensies gegeven over de manier waarop toeristen in een land worden ontvangen. 

De laatste twee negatieve recensies komen van Indiase reizigers die niet hoofdzakelijk gedreven zijn door het feit dat er mensen van Indiase afkomst in Suriname leven. Van deze vloggers zijn namelijk ook video’s bekend die gemaakt zijn in bijvoorbeeld vele Afrikaanse landen. De eerste vlogger had het over de zeer moeilijke toelating tot het Surinaams grondgebied en het corrupt handelen van Surinaamse toelatingsambtenaren, in deze de militaire politie. Er is een groot probleem van corruptie en niet integer gedrag binnen de Surinaamse ambtenarij, van hoog naar laag, en in Suriname heeft geen enkele regering een cultuur van non-corruptie ingang doen vinden. Ook deze regering heeft dat nagelaten, want daarmee zouden eigen beschermelingen met ontslag worden gestuurd. De ambtenaren met de meeste macht zijn de corrupte, die hebben een directe link met de partijtop. 

Dus het nieuws is al in de ether dat bij de grens men als toerist zonder connecties of familie en vrienden in het land, oneerlijke praktijken kan ervaren in Suriname. Die ervaring had deze vlogger ook bij de grensovergangen in de meeste Afrikaanse landen. Opmerkelijk is dat deze vlogger zijn video’s voornamelijk maakt voor Indiase reizigers. Verder is er door de vlogger heel veel geklaagd over de taxi’s op de airport en de betaalmethoden in Suriname. Zo was het voor hem heel moeilijk om us dollars te pinnen uit de Surinaamse pinmachines. Over een bepaald restaurant was er wel een positieve recensie, namelijk dat het eten wel goed was. Het is een Indiaas restaurant. Maar het lukte hem niet om met een kaart te betalen. In het restaurant kon alleen met een kaart worden betaald en het moest gaan om een Surinaamse kaart.

Nu vragen we ons of hoe toeristen aan een Surinaamse kaart gaan komen. 

Al met al moet het ministerie van Toerisme zwaar en heel kritisch gaan kijken naar de behandeling van Surinaamse toeristen in Suriname. We weten dat er totaal geen standaarden zijn waaraan taxi’s en hotels of andere plaatsen van overnachting moeten voldoen. Toeristen worden slecht behandeld en het hele systeem is erop gericht om mensen in nood of die geen connecties hebben op te lichten. Er moeten heel strenge standaarden komen voor de airport. Suriname heeft geen duizenden toeristen per dag en toch zijn er toeristen die uren op de airport moeten doorbrengen om door de immigratie te komen en hun bagage op te halen. Daar begint al een enorme irritatie te ontstaan bij toeristen. 

Personen die noodgedwongen familie bezoeken, die zijn al voorbereid op de misère op de airport. Wij vragen ons af hoe het kan, dat we een ministerie van Toerisme hebben en dit soort zaken nog plaatsvinden. Wij vragen ons ook af hoe wij een NV Luchthavenbeheer hebben en de organisatie van de airport nog zo bar slecht is. De lange rijen moeten goed worden aangepakt. Ook de corruptie moet met wortel en tak worden uitgeroeid. 

We lezen dat er al een onderzoek is gestart en dat zaken niet kloppen. Dat is heel gemakkelijk gezegd. We missen een goed statement van de regering die aangeeft wat men vindt van de behandeling van toeristen en wat men van plan is te doen ter verbetering. Het ministerie van Toerisme is muisstil en dat zegt op zich al een heleboel. Over het algemeen is er een gevoel dat de Surinaamse regeringen een heel afwijzende houding hebben gehad tegen Indiase investeerders en staatsburgers vanuit India. Dat was al zo in de tijd van president Venetiaan. Er is zelfs beweerd dat tegen deze groep vreemdelingen zwaar wordt gediscrimineerd. 

De video ‘Demanding money from every Indian in Suriname-sr” heeft 379.000 kijkers in 12 dagen. De video “Suriname – sr. Most boring country in South America” is al door 304.000 mensen bekeken binnen 9 dagen. De video “Guyana – gy. Richest Hindu Country” heeft al 134.000 kijkers in 4 dagen. Dat betekent dat een heleboel potentiële toeristen de video’s al hebben gezien. Die gaan het al doorvertellen.      

error: Kopiëren mag niet!