In de lucht hangende rook neemt steeds toe in Paramaribo

Al geruime tijd ervaren inwoners van Paramaribo steeds vaker een sterke rookgeur die in de lucht blijft hangen, vooral in de noordelijke delen en rond de Ringweg. Deze geur blijft vaak hangen tot laat in de avond. Het is nog onduidelijk of de rook afkomstig is van kleine brandjes of op grotere schaal, maar de gevolgen zijn merkbaar.

Hitte neemt toe 

Met de toenemende hitte en droogte neemt het risico op branden toe. Volgens de Meteorologische Dienst Suriname lag de verwachte temperatuur in de kustvlakte over de periode 23 en 25 september tussen de 35 en 36 graden Celsius, met een gevoelstemperatuur die opliep tot maar liefst 41 graden.

“De gevoelstemperatuur, ook wel de wind chill of heat index genoemd, is de temperatuur zoals die door mensen wordt ervaren. Deze kan verschillen van de daadwerkelijke luchttemperatuur door factoren zoals wind, luchtvochtigheid en zonnestraling”, volgens de Meteorologische Dienst Suriname. 

Door de hoge luchtvochtigheid kan het veel warmer aanvoelen dan het in werkelijkheid is, wat niet alleen het risico op hitte gerelateerde gezondheidsproblemen verhoogt, maar het maakt de omgeving extra vatbaar voor spontane en ongecontroleerde brandjes op droge gebieden en afvalhopen. 

Rook

De rook afkomstig van deze branden is niet alleen een onaangename geur, maar vormt ook gezondheidsrisico’s voor inwoners in betreffende buurten, zoals ademhalingsproblemen, allergieën of longproblemen. 

Een mogelijke verklaring voor het langer hangen van rook in de lucht is dat de hitte de luchtcirculatie verstoort. Hierdoor kan de rook minder snel opstijgen en verspreiden en ervaren inwoners van vooral de gebieden in de kustvlakte tot laat in de avond last van de aanhoudende rookgeur.

SD

error: Kopiëren mag niet!