Lula pleit voor hervorming VN: “De functie van secretaris-generaal is nog nooit door een vrouw bekleed”

De Braziliaanse president Luiz Inácio Lula da Silva pleitte dinsdagochtend in zijn toespraak voor de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties in New York, voor hervorming van de Verenigde Naties (VN).

Lula werd toegejuicht door staatshoofden en delegatieleden van buitenlandse landen toen hij zei dat “er geen genderbalans is bij de uitoefening van de hoogste functies van de VN. De functie van secretaris-generaal is nog nooit door een vrouw bekleed.”

“Het is tijd om krachtig te reageren op deze situatie, door de organisatie en de prerogatieven die voortvloeien uit haar status als mondiaal forum te herstellen. Eenmalige aanpassingen zijn niet voldoende. We moeten een brede herziening van het VN-handvest overwegen,” zei de president.

“De wil van de meerderheid kan degenen overtuigen die vasthouden aan de grove uitingen van de mechanismen van macht. De aspiraties van de mensheid worden weerspiegeld door deze plenaire sessie. Hier houden we ’s werelds grootste debatten. In dit forum zoeken we naar antwoorden op de problemen die de planeet teisteren. Het is aan de Algemene Vergadering, de grootste uiting van multilateralisme, om de weg te plaveien voor de toekomst”, concludeerde de president.

error: Kopiëren mag niet!