Suriname’s dure leven en de impact op gezondheid

De hoge kosten van levensonderhoud in Suriname worden verergerd door de ontwaarde Surinaamse dollar en een ongekend hoge inflatie. Dit heeft directe gevolgen voor de koopkracht van de gemiddelde burger, waardoor de ruimte voor een beter en gezonder leven wordt beperkt. De stijgende prijzen raken elk aspect van het dagelijks leven, van voeding en kleding tot medische zorg en huisvesting.

Een cruciaal maar vaak over het hoofd gezien aspect van deze situatie is de noodzaak van goede schoenen. Hoewel dit op het eerste gezicht triviaal klinkt, spelen goede schoenen een belangrijke rol in onze gezondheid. Ze voorkomen niet alleen voetpijn en voetproblemen, maar kunnen ook rugklachten en andere gezondheidsproblemen zoals knie- en heuppijn voorkomen. Bij gebrekkige toegang of financiële middelen blijven veel mensen echter op oude en versleten schoenen lopen.

Slechte schoenen

Wij vroegen een expert in orthopedie, dr. Anand Pindjal, naar zijn mening over dit probleem. Dr. Pindjal benadrukt, dat het dragen van slechte schoenen leidt tot een kettingreactie van gezondheidsproblemen. “Slechte schoenen kunnen de oorzaak zijn van vervormde voeten, pijnlijke likdoorns, gewrichtspijn en zelfs rugproblemen”, aldus Dr. Pindjal. Hij voegde toe dat klachten die aanvankelijk beperkt blijven tot de voeten, zonder behandeling en doorlopende stress, zich kunnen verspreiden en ernstige gevolgen kunnen hebben voor de algehele mobiliteit en levenskwaliteit.

Verder merkt dr. Pindjal op, dat de medische kosten voor het behandelen van de complicaties die voortvloeien uit slechte voetgezondheid aanzienlijk kunnen zijn. Deze situatie schetst een vicieuze cirkel waarin beperkte financiële middelen leiden tot inadequate gezondheidszorg, die op haar beurt weer resulteren in hogere kosten op lange termijn.

Het is evident dat de economische situatie in Suriname een bredere discussie verdient, waarbij zowel beleidsmakers als gezondheidswerkers betrokken moeten worden. Het lijkt noodzakelijk om strategische interventies te ontwerpen die niet alleen de koopkracht van de burger verhogen maar ook preventieve gezondheidszorg toegankelijker maken. Want in een land waar alles duur is, moet gezondheid geen luxe zijn maar een fundamenteel recht.

error: Kopiëren mag niet!