Weetje van de dag – Vandaag in 1960: Kennedy en Nixon in eerste televisiedebat presidentskandidaten

Op 26 september 1960 werd voor het eerst in de geschiedenis van de VS een debat tussen presidentskandidaten van grote partijen live uitgezonden op televisie.

De presidentskandidaten, John F. Kennedy, een Democratische senator van Massachusetts, en Richard M. Nixon, de vicepresident van de Verenigde Staten, kwamen bijeen in een studio in Chicago om binnenlandse zaken van de VS te bespreken.

Kennedy kwam als winnaar uit de bus in dit eerste van vier televisiedebatten, deels vanwege zijn grotere gemak voor de camera dan Nixon, die, in tegenstelling tot Kennedy, nerveus leek en weigerde make-up te dragen. Nixon deed het beter in het tweede en derde debat en op 21 oktober kwamen de kandidaten bijeen om buitenlandse zaken te bespreken in hun vierde en laatste debat.

Minder dan drie weken later, op 8 november, won Kennedy 49,7 procent van de stemmen in een van de nipte presidentsverkiezingen in de geschiedenis van de VS, waarmee hij de 49,6 procent van zijn Republikeinse tegenstander met een fractie overtrof.

error: Kopiëren mag niet!