DNA-voorzitter Jennifer Simons wil concrete acties tegen mensensmokkel in Suriname. Dit maakte ze meteen duidelijk na aanvang van de vergadering in DNA waar de beide gouddeals worden besproken. Ze zei dat de regering donderdag zeker een uur de tijd heeft om antwoorden te geven op alle vragen die zijn gesteld in DNA. Één van de brandende vraagstukken is de toename van mensensmokkel in Suriname. Vorige week trok NPS-parlementariër Ruth Wijdenbosch aan de bel. Volgens haar neemt mensensmokkel steeds ergere vormen aan. Geerling-Simons vroeg de regering te onderzoeken wat er zich afspeelde rondom verdachte advertenties in kranten, waarbij naar mooie vrouwen werd gevraagd. ‘We hebben speciale aandacht voor tenminste een vraagstuk. En dat is de issue van mensensmokkel waar we steeds over praten, maar hopelijk waartegen we nu met volle kracht kunnen ingaan. Hopelijk dat jullie (de regering, red.) dan donderdag specifiek kunnen aangeven waar we zijn met het onderzoek. Dit wil ik expliciet in herinnering brengen’, aldus Geerlings-Simons tegen de regering. Aan de regering deelde ze ook mee dat ze de informatie heeft dat ook staatsbedrijven met illegale mensen samenwerken. Ze vroeg aan de regering om ook dit te onderzoeken, omdat dit ook mensensmokkel in de hand werkt. ‘Laten we horen of het waar is en wat we gaan doen als het waar is. We willen dit vraagstuk tot het verleden laten behoren’, aldus Geerlings-Simons.
De parlementsvoorzitter vroeg aan de regering op welke wijze ze van plan is te komen met voorlichting voor Surinamers, waardoor tenminste Surinamers niet in handen vallen van mensensmokkelaars. Ze herinnerde het parlement eraan dat een paar jaren terug nog een wet is aangenomen die bestemd is voor vreemdelingen. Deze wet stelt in staat de vreemdelingen die in Suriname willen wonen en werken te toetsen aan de voorwaarden waaraan ze moeten voldoen. Ze vroeg waarom deze wet nog steeds niet is afgekondigd en waarom het is blijven liggen. ‘Dit soort zaken zijn belangrijk om mensensmokkel te bestrijden.’
Geerlings-Simons zegt ook dat rekening moet worden gehouden met Surinaamse werknemers die niet in staat zijn te concurreren tegen buitenlandse krachten, omdat deze voor een lager salaris in dienst worden genomen. Ten aanzien van de steeds terugkerende problemen van Stichting voor het Kind zei Geerlings-Simons dat ze nooit meer in DNA wil horen dat er iets mis is met deze stichting. Ze vroeg aan vicepresident Robert Ameerali om zich te houden aan de afspraken die zijn gemaakt met de stichting.
Geerlings-Simons is van plan acties te nemen tegen parlementariërs en ministers die laat aankomen in DNA. Wanneer de vergadering na een half uur vanaf de afgesproken tijd niet kan aanvangen vanwege afwezigheid van de leden, zal ze publiekelijk de namen doorgeven van de personen die afwezig zijn en geen boodschap doorgeven van afwezigheid.