De perceptie van tijd: Wordt tijd sneller naarmate we ouder worden?

Cindy, een maatschappelijk werkster, stelde zichzelf onlangs een vraag die velen van ons weleens bezighoudt: “Gaat de tijd sneller naarmate we ouder worden? Of lijkt het maar zo? Of is er meer aan de hand?”

Wetenschappers en psychologen hebben verschillende theorieën ontwikkeld om dit fenomeen te verklaren. 

Eén theorie is dat ons brein nieuwe ervaringen anders verwerkt dan routineuze gebeurtenissen. Als kinderen ervaren we veel “eerstes,” wat de tijd trager doet lijken. Naarmate we ouder worden, neemt de nieuwigheid af en ervaren we vaker herhaling, waardoor het lijkt alsof de tijd sneller gaat.

Daarnaast speelt de verhouding tussen de tijd die we hebben geleefd en de tijd die we nog voor ons hebben, een rol in onze perceptie. Voor een kind van vijf jaar is een jaar twintig procent van zijn leven, terwijl dit voor een vijftigjarige slechts twee procent is. Deze relatieve afname kan de tijdsbeschouwing versnellend doen lijken.

Cindy realiseerde zich dat hoewel de tijd objectief gezien constant blijft, onze subjectieve ervaring van tijd kan variëren. Door bewust nieuwe ervaringen na te streven en mindful om te gaan met dagelijkse activiteiten, kunnen we het gevoel van een snellere tijdsverloop wellicht vertragen. Of het nu werkelijkheid is of een kwestie van perceptie, het bewust nadenken over tijd en ouder worden, kan ons helpen om elke dag meer waardering te geven.

error: Kopiëren mag niet!