Veiligheidsoperatie Haïti wordt omgezet in Vredessmissie VN

Kenia, het land dat de Haïtiaanse missie momenteel trekt om te zorgen wat wat veiligheid op het door bendes geteisterde eiland, heeft in het weekend beloofd om de komende weken 600 extra politieagenten naar Haïti te sturen om te helpen bij de strijd tegen bendes die een groot deel van de hoofdstad, Port-au-Prince, en nabijgelegen gebieden controleren. Dit zou het Keniaanse contingent, dat sinds juni stapsgewijs is ingezet om de belegerde politiemacht van het Caribische land te helpen, op 1.000 brengen.

De Keniaanse president William Ruto heeft ook gezegd dat hij de huidige door Kenia geleide veiligheidsmissie wil omzetten in een volledige vredesoperatie van de Verenigde Naties.

Onduidelijkheid over Surinaamse militaire steun in Haïti

Een handvol andere landen heeft samen minstens 1.900 extra troepen toegezegd. Ook Suriname sprak steun toe voor deze missie. Echter is het onduidelijk wanneer en of Surinaamse militairen daadwerkelijk voet aan wal zetten op het eiland. 

VN Veiligheidsraad

De VN-Veiligheidsraad komt eind deze maand bijeen om te beslissen of het huidige mandaat van Kenia met nog eens 12 maanden moet worden verlengd, wat de weg vrijmaakt voor een volledige VN-missie in 2025. Dit zou leiden tot meer financiering en middelen voor de operatie, die werd belemmerd door een gebrek aan uitrusting. Maar er is kritiek in Haïti op het ontbreken van een beslissende stap tegen de bendes. Een VN-mensenrechtenexpert, zegt dat de missie onvoldoende was uitgerust en helikopters nodig had, evenals nachtzichtbrillen en drones. “De Multinational Security Support Mission (MSS), die in oktober 2023 door de VN-Veiligheidsraad werd geautoriseerd, heeft tot nu toe minder dan een kwart van haar geplande contingent ingezet”. 

Surinaams team wordt klaargemaakt voor missie in Caricom-verband

Defensieminister Krishna Mathoera stelde in maart dat er inderdaad een militaire missie naar Haïti wordt voorbereid. Dit wordt nauwkeurig voorbereid, gaf de bewindsvrouw aan tegenover de pers. Mathoera gaf aan dat Suriname in Caricom verband heeft aangegeven te participeren. “Maar het is nog niet zo ver. We zijn bezig om een team klaar te maken”, sprak de minister. Vooralsnog zijn er geen Surinaamse militairen in Haïti.

error: Kopiëren mag niet!