Karma

Er wordt niet alleen gesproken over karma, maar er wordt zelfs vaak mee gedreigd alsof karma een soort straf is die de ene mens de ander oplegt of toewenst. De hamvraag is, ‘wat is karma nu precies?

Karma is de manier waarop het universum je vertelt dat je niet aan je lot kunt ontsnappen. volgens het hindoeïsme en boeddhisme is karma het principe van oorzakelijkheid dat stelt dat fysieke en mentale acties van een individu gevolgen hebben voor dit leven en volgende levens door middel van reïncarnatie. In het dagelijks gebruik wordt er vaak mee bedoeld dat alles wat gedaan, gedacht of gezegd wordt weer terugkomt bij de persoon zelf. Karma gaat dan over zowel de daad als over het gevolg dat uit die daad voortkomt. Strikt genomen echter, verwijst karma alleen maar naar het verrichten van daden, niet naar de gevolgen van die daden. Karma en het gevolg worden gezien als een natuurlijk principe, een wet van actie en reactie. Er is dus geen God aan het werk die straft of beloont. Een goede daad heeft van nature goede gevolgen, slechte daden hebben van nature slechte gevolgen. Eigenlijk staat de wet van Karma boven het onderscheid van goed en slecht: dus zonder oordeel daarover. Een betere aanduiding is daarom dat daden met een bepaalde karakteristiek, gevolgen van dezelfde karakteristiek veroorzaken. 

De gevolgen van dingen die je doet in je huidige leven kunnen in dit leven of in een volgend leven terugkomen en dat betekent dus dat je zelf verantwoordelijk bent voor het verloop van je leven, met de daarmee gepaard gaande vreugde en pijn. De gehechtheid aan goede zowel als slechte daden houden de cyclus van geboorte, dood en wedergeboorte in stand. Wanneer daden worden uitgevoerd zonder de gehechtheid aan het gevolg van die daden, dan zijn die daden daardoor gevolgloos. Het bestaande karma werkt dan uit en er komt geen nieuw karma bij. Door ongehechtheid aan de persoonlijke gevolgen van het handelen in al zijn aspecten zal er daarom geen reïncarnatie (opnieuw vlees worden) meer plaatsvinden. Volgens het boeddhisme stijgt men zo boven het persoonlijk lijden van het leven uit. 

Het belangrijkste onderscheid dat in de karma wordt gemaakt, is het onderscheid tussen goede daden en slechte daden. Goede daden leiden tot goede gevolgen, kwade daden leiden tot slechte gevolgen. Een ander belangrijk onderscheid is de manier waarop daden uitgevoerd worden: de Boeddha zei dat dit op drie manieren gedaan wordt: door middel van het lichaam (fysieke daden), spraak (verbale daden) en geest (mentale daden). Van deze drie daden zouden de mentale daden het belangrijkste en het meest zwaarwegend zijn. 

In een meer gedetailleerde lering over wat nu precies goede en slechte daden zijn, gaf de Boeddha een lijst van vele soorten daden die ieder een goede en slechte variant hebben. Hebzucht, haat en onwetendheid zouden de drie hoofdoorzaken van slechte daden zijn en het tegenovergestelde van deze drie dingen (onbaatzuchtigheid, liefde en de aanwezigheid van kennis en inzicht) zouden de drie hoofdoorzaken van goede daden zijn.

Vroeg of laat kan elk mens terechtkomen in de situatie waarin een ander stond, dus wat je voor jezelf niet wilt, doe het dan een ander niet aan. De manier waarop je mensen behandelt is hun karma en hoe jij reageert op hun gedrag is het jouwe. Je krijgt dus wat je geeft of het nu positief of negatief is. Karma moet worden aanvaard zoals het is zonder iets te verwachten omdat vroeg of laat karma zijn vruchten zal afwerpen. Het vergeeft niet en neemt altijd wat het toekomt. Wraakzuchtige mensen die anderen schaden zullen alleen en in ellende eindigen. We komen allemaal van dezelfde wortel dus als je een ander haat, haat je een deel van jezelf. Karma is geen wraak, zoals zo vaak wordt gedacht, het is een spiegel die jou de fouten die je hebt gemaakt laat zien.  Karma beweegt zich in 2 richtingen. Als je goed handelt zal je zaad planten die je naar geluk leidt, en wie niet goed handelt zal de gevolgen moeten dragen. Kortom wat je zaait, zal je oogsten.

Elk mens wil goed handelen. De ene mens gaat het gemakkelijker af dan de ander. Om een goed karma te bemachtigen is eigenlijk heel simpel. Je hoeft alleen maar een sterke wil te hebben. Karma zit namelijk niet in je daden, maar in je wil. Je hoeft het volgende slechts te willen. Spreek nooit kwaad over anderen, oordeel niet en bekritiseer niet, val niet aan en doe geen pijn. Praat niet altijd over ziekten of problemen zo verspreid je alleen negativiteit. Focus op positief. Wees eerlijk en handel zo dat er altijd overeenstemming is tussen wat je zegt en wat je denkt. Heb medeleven en toon empathie. Kijk niet alleen naar de dingen vanuit jouw eigen perspectief maar verplaats je in de schoenen van de  ander en bekijk de situatie vanuit zijn ogen. Karma functioneert via bepaalde neigingen en jij alleen kunt het in een goede richting duwen. Kortom, jij alleen bent de maker van je leven.

Of het nu de leer is van Boedha of Jezus, de boodschap is hetzelfde, wat je zaait zal je oogsten, zaai dus liefde.

“How people treat you is their karma; how you react is yours.” – Wayne Dyer.

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!