Dc Karta-Bink en Peperpot bereiken compromis in dispuut begraafplaats

DC Karta Bink en fam peperpot bereiken compromieDistrictscommissaris Ingrid Karta-Bink van Commewijne en de families Soerdjbali en Hoesseini hebben een compromis bereikt. De dc en de families raakten ruim een week terug met elkaar in conflict om de uitbreiding van de begraafplaats te Peperpot. Op het commissariaat is besloten dat het terrein waarop de families claimen recht te hebben niet meer zal worden gebruikt voor de uitbreiding. Karta-Bink zal een ander deel gebruiken voor de uitbreiding. Dat zegt ze in een interview aan Dagblad Suriname. Hoewel niet alle families kunnen aantonen dat ze de rechtmatige eigenaren zijn van de percelen, heeft Karta-Bink toch besloten dat ze de percelen mogen behouden, omdat ze wel een aanvraag erop hebben lopen. Tevens zal de districtscommissaris beide families helpen om de aanvraag via het ministerie van Ruimtelijke Ordening, Grond en Bosbeheer (RGB) veel sneller te doen verlopen. ‘Het kan niet zijn dat de bewoners al jarenlang een aanvraag hebben lopen en niemand hieromtrent wat doet. De minister moet ook deze mensen rechtszekerheid geven’, aldus Karta-Bink.
Het commissariaat zal nu de achterkant van de begraafplaats schoonmaken voor de uitbreiding. ‘De harde woorden die zijn gevallen, zijn dat ze niet mogen komen aan het terrein achter de begraafplaats die nu 282,5 meter lang en 87 meter breed is. Dit raken ze niet aan. We hebben besloten dat dit deel wordt bijgevoegd bij de openbare begraafplaats. We zullen dus niet meer aan weerskanten uitbreiden, waar zij menen recht op te hebben. Dat mogen ze behouden’, aldus Karta-Bink.
Nu er een compromis is bereikt zijn de werkzaamheden van het commissariaat weer gestart. De zaak kwam aan het rollen nadat de bewoners openlijk protesteerden tegen de voorgenomen plannen van het commissariaat. De bewoners zeiden in een eerdere interview dat ze niet ervoor zouden schromen om tot het uiterste te gaan om de percelen te behouden. Door tussenkomst van VHP-parlementariër Sheilendra Girjasing is het gelukt om tot een compromis te komen. De Commewijne-parlementariër adviseerde de families om met de districtscommissaris te praten in plaats van te starten met een strijd. Men is nu blij dat dit advies is opgevolgd.

error: Kopiëren mag niet!