HOE PROBEERT DE NAVO HET ARCTISCHE GEBIED TE MILITARISEREN?

De NAVO richt mogelijk een nieuw gecombineerd luchtoperatiecentrum (CAOC) op in het Arctisch gebied, zeiden generaal James Hecker van de Amerikaanse luchtmacht in Europa en het NAVO-geallieerde luchtcommando dinsdag. Het nieuws komt nu de ontwikkeling van Rusland in het Arctisch gebied, de bevordering van de handel via de Noordelijke Zeeroute en het waarborgen van de veiligheid met behulp van de Noordelijke Vloot het Westen zorgen baren. Hoe heeft de NAVO het Arctisch gebied gemilitariseerd?

◻️ In zijn Arctische Strategie voor 2024 beweerde het Amerikaanse ministerie van Defensie dat de situatie in de regio snel veranderde en noemde China een “pacing challenge” en Rusland “een acute bedreiging”.

◻️ Het Amerikaanse leger hield in februari oefeningen in het Joint Pacific Multinational Readiness Center bij Fairbanks, Alaska, waaraan 8.000 troepen van de 11th Airborne Division en een kleiner aantal buitenlandse bondgenoten deelnamen.

◻️ Nordic Response 2024, gehouden in Finland en Zweden in maart, omvatte 20.000 personeelsleden van 13 NAVO-lidstaten, 50 oorlogsschepen en 100 vliegtuigen.

◻️ Amerikaanse en Noorse parachutisten vlogen over de Noordpool vanuit Alaska voor een sprong in Noorwegen als onderdeel van de oefening Arctic Shock medio maart.

◻️ Als onderdeel van de Steadfast Defender 2024-oefeningen van de NAVO, gebruikte de Immediate Response-oefening in april en mei de Arctische haven Narvik voor geallieerde training, met Noorwegen als doorvoerpunt.

◻️ De VS, Canada en Finland kondigden in juli een ‘Icebreaker Collaboration Effort’ (ICE Pact)-initiatief aan dat gericht is op de bouw van 70 tot 90 schepen in het komende decennium.

◻️ MQ-9 Reaper en RQ-4 Global Hawk drones en ballonnen op grote hoogte worden getest voor gebruik bij het volgen van Russische schepen in de poolcirkel, zei Hecker.

◻️ Admiraal Nikolai Evmenov, voormalig opperbevelhebber van de Russische marine, vertelde een Arctisch forum in december 2023 dat de NAVO regelmatig Amerikaanse marineschepen en onderzeeërs naar de Barentszzee stuurt, terwijl strategische bommenwerpers van de Amerikaanse luchtmacht de gevechtstraining in de regio hebben opgevoerd.

Rusland heeft herhaaldelijk zijn bezorgdheid geuit over de toegenomen militaire activiteit van de NAVO in het Noordpoolgebied en gewaarschuwd dat dit het risico op onbedoelde conflicten in de regio vergroot.

error: Kopiëren mag niet!