De realiteit van tweedehands kleding in Suriname: Armoede, kansen en kwaliteit

Door de aanhoudende crisis en armoede in Suriname zijn veel burgers gedwongen tweedehands kleding te kopen, omdat zij zich geen nieuwe kleding kunnen veroorloven. 

Maar, is tweedehands kleding per definitie slechter? Veel van deze kledingstukken komen uit Nederland en worden door families naar Suriname gestuurd om te verkopen. Deze goederen komen vaak als geschenk binnen en bieden een welkome bron van inkomsten.

Volgens Cindy, een maatschappelijk werkster, kan men spreken van een vorm van “dumping” waarbij de overgebleven kleding van Nederland in Suriname wordt verkocht. In de weekenden worden de verkoopstalletjes in verschillende delen van het land langs de straten opgericht, waar men tweedehands kleding kan kopen. Voor de families in Suriname zijn deze meerinkomsten echter van groot belang.

De internationale markt voor tweedehands kleding is aanzienlijk en groeit wereldwijd. De grootste exporteurs van tweedehands kleding zijn landen als de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Populaire bestemmingen voor deze kleding zijn Afrika (met name landen zoals Kenia en Ghana), Zuidoost-Azië en Latijns-Amerika.

Chinese kledingwinkels die nieuwe, maar vaak minder kwalitatieve kleding verkopen, concurreren sterk met de tweedehandsmarkt doordat hun prijzen vaak concurrerend zijn of zelfs lager liggen. Deze winkels bieden een breed scala aan modieuze, maar vaak snel versleten kleding. Surinamers hebben altijd veel waarde gehecht aan goede kleding, maar zijn door de huidige economische situatie gedwongen om compromissen te sluiten en genoegen te nemen met goedkopere alternatieven.

Hoewel tweedehands kleding vaak wordt geassocieerd met mindere kwaliteit, biedt het vaak een duurzame en betaalbare optie voor mensen die zich geen nieuwe kleding kunnen veroorloven. Bovendien biedt het economische kansen voor handelaren en huishoudens in landen als Suriname. Toch blijft de vraag bestaan: Wat betekent het voor de waardigheid en zelfrespect van een bevolking als zij grotendeels afhankelijk zijn van tweedehands goederen van elders?

De situatie in Suriname illustreert een bredere problematiek rondom armoede en consumptie. Het hergebruiken van kleding kan gezien worden als een positieve stap richting duurzaamheid, maar het laat ook de noodzaak zien van een betere economische situatie waarin mensen toegang hebben tot kwaliteitsproducten, nieuw of tweedehands, zonder hun waardigheid en trots te hoeven inleveren.

error: Kopiëren mag niet!