JusPol-minister Amoksi: “Beleid tegen smokkel en bezit illegale wapens en munitie zal strak blijven”

Het beleid ten aanzien van het tegengaan van smokkel en bezit van illegale wapens en munitie is in de afgelopen periode sterk aangescherpt en zal strak uitgevoerd blijven worden. De verhoogde wegcontroles, zoals roadblocks en invallen die uitgevoerd worden, moeten tegen dit licht bezien worden. 

Justitie en Politie (JusPol) minister Kenneth Amoksi zei woensdag tijdens de regeringspersconferentie, dat niet alleen Suriname te maken heeft met toename van vuurwapengeweld, maar ook de rest van de Caribische regio. 

Vuurwapengeweld in het Caribisch gebied heeft te maken met de toenemende smokkel van illegale wapens en munitie. Het aantal gevallen van vuurwapengeweld in de regio heeft in de voorbije periode dusdanige proporties aangenomen dat overheden het als een gezondheidsvraagstuk beginnen te beschouwen.

Onlangs sprak politie korpschef Bryan Isaacs tijdens een paneldiscussie van de Vereniging van Economisten in Suriname, VEs, ook over de toename van levensberovingen in het Caribisch gebied als gevolg van vuurwapengeweld, met name door bendes.  

Guyana heeft het afgelopen jaar 153 levensberovingen genoteerd. Trinidad and Tobago telde er vorig jaar 550 en Jamaica spant de kroon met 1.390. Het aantal levensberovigen in Suriname bedroeg vorig jaar 50.

Minister Amoksi zegt dat het tegengaan van smokkel en bezit van illegale vuurwapens en munitie voor de regering een heel serieuze aangelegenheid is.

Naast verhoogde controles op de wegen en invallen die uitgevoerd worden, is onlangs met medewerking van de Amerikaanse ambassade een training verzorgd voor militairen, politiemannen, douaneambtenaren en immigratieprsoneel in het herkennen van smokkel van vuurwapens en munitie. Vooral bij de invoer van goederen is het van belang dat de douane weet waar er op gelet moet worden bij de uitvoering van scanprocedures.

error: Kopiëren mag niet!