Terwijl momenteel de leden van De Nationale Assemblee (DNA) met reces is, dringt de tijd voor de behandeling van cruciale wetten. Met name de behandeling van de wet om de grondenrechten van inheemse- en tribale volken te beschermen, de wet grondconversie, de nadere wijziging van de Kiesregeling staan allemaal open. De wet Openbaarheid van Bestuur wordt ook vaak genoemd, maar lijkt met de aanstaande ‘verkiezingstijd’ geen schijn van kans te hebben.
Grondenrechten van inheemse en tribale volken
President Chan Santokhi beloofde vorige maand dat er nog besprekingen gevoerd zullen worden met belanghebbenden zodat de wet om de grondenrechten van inheemse en tribale volken behandeld kan worden. Dit gebeurde tijdens de viering van Dag der Inheemsen. Echter verneemt Dagblad Suriname uit betrouwbare bronnen, dat de besprekingen tot nog toe niet hebben plaatsgevonden.
Suriname is het enige land op dit continent dat deze grondenrechten nog steeds niet heeft erkend, ondanks diverse internationale vonnissen. Assembleevoorzitter Marinus Bee heeft tegenover lokale media gesteld, dat het parlement klaar staat om de wet te behandelen, maar nog moet wachten op de regering om te kunnen continueren. De regering moet komen met wijzigingen en toevoegingen aan de conceptwet. De behandeling van de raamwet waarin de grondenrechten van inheemse en tribale volken vastgelegd moeten worden, begon in augustus 2023.
Waarborgsom verkiezingen
Voorts blijkt dat er vooralsnog geen schot zit in het vaststellen van de waarborgsom. Er is nog geen overeenstemming over de hoogte en het bepalen van de waarborgsom voor deelname aan de verkiezingen. President Santokhi had zich samen met de top van de coalitie gebogen over de beslissing van het Constitutioneel Hof (CHof) over de verhoging van de waarborgsom voor deelname aan de verkiezingen. De vergadering vond plaats in bijzijn van vicepresident Ronnie Brunswijk, DNA-voorzitter Marinus Bee, vicevoorzitter Dew Sharman en PL-leider Paul Somohardjo.
Destijds werd gemeld dat de regering en DNA in goed overleg over zouden gaan tot wijziging van het desbetreffende wetsartikel. Maar een bron binnen het parlement stelt tegenover Dagblad Suriname, dat er tot nu toe geen consensus is bereikt. De meningen lopen uiteen. Het lag in de bedoeling dat gelijk na de opening van het nieuwe parlementair jaar de aanpassing behandeld zou worden. In hoeverre dit haalbaar zal zijn, is onbekend. Tijdens het reces zijn er geen vergaderingen in DNA gepland.
Landelijk Kiesbureau
Daarnaast is de ABOP bezig geweest om te praten met partijen die ondersteuning kunnen bieden voor een ‘aanvullende’ wijziging van de kiesregeling in DNA. Een initiatiefwet is in de maak en wordt voorbereid om het mogelijk te maken om in Paramaribo te stemmen, ongeacht woonplaats. Zo heeft ABOP fractieleider Obed Kanape eerder aangegeven.
Minister Bronto Somohardjo van Binnenlandse Zaken (BiZa) heeft dit bevestigd. Dit zogeheten stembureau voor heel Suriname is een vurige wens geweest van de coalitiepartij ABOP, die samen optrekt met de PL. De ABOP is ontstemd over het uitblijven van steun van andere partijen, zowel in de coalitie als voor de mogelijkheden. “Niet alleen mensen van het binnenland zullen hiervan voordelen hebben. Die perceptie is er. Maar ook studenten en mensen die bijvoorbeeld voor medische doeleinden in de stad vertoeven”, gaf Kanape aan.
Met de naderende verkiezingen dringt de tijd steeds meer om deze wens van de ABOP in vervulling te doen gaan.