President kondigt maatregelen aan om visserijsector te beschermen

De druk op de visserijsector neemt toe, wat leidt tot schaarste van belangrijke producten. Dit merken consumenten direct in hun portemonnee, want de prijzen van onder andere gedroogde garnalen – recent nog aangehaald in het Dagblad Suriname – stijgen aanzienlijk.

Om deze sector te beschermen en versterken, had president Santokhi recentelijk een belangrijk overleg met onder meer de minister van Landbouw, Veeteelt en Visserij, Parmanand Sewdien, en Udo Karg, voorzitter van de Suriname Seafood Association.

Tijdens dit overleg werden de grootste uitdagingen voor de sector besproken, zoals de impact van illegale visserij en de stijgende kosten voor vissers. De president benadrukte dat de overheid al enkele stappen heeft gezet om deze problemen aan te pakken. Een van de belangrijkste initiatieven is de oprichting van een Task Force die zich specifiek zal richten op het bestrijden van illegale visserijactiviteiten.

Veel lokale vissers hebben ook tegenover de redactie van Dagblad Suriname geklaagd over een gebrek aan toezicht op de wateren en voelen de impact van buitenlandse vissers, met name uit Guyana, die actief zijn in Surinaamse wateren. 

Naast de oprichting van de Task Force, heeft president Santokhi de aanwezige deskundigen aangespoord een nota voor te bereiden die verdere stappen zal uitwerken om grensoverschrijdende visserij te reguleren en illegale activiteiten tegen te gaan.

Een andere belangrijke maatregel die de president besprak, is de recente aanpassing van energietarieven, die naar verwachting op korte termijn positieve effecten zal hebben voor de visserijsector. De sector kampt met hoge operationele kosten, en lagere energiekosten kunnen vissers helpen om hun activiteiten efficiënter en winstgevender te maken.

“We moeten de visserijsector beschermen en versterken”, zei president Santokhi. “Deze sector is cruciaal voor de werkgelegenheid, de economie en de toekomst van ons land. Als president zal ik deze sector ondersteunen en helpen bloeien, want Suriname rekent op de visserij.”

error: Kopiëren mag niet!