Vakantie-ervaringen van vier jonge kinderen uit Kwatta

Een van de verslaggeefsters van Dagblad Suriname nam het initiatief om gesprekken te voeren met kinderen in Kwatta tussen 3 en 14 jaar over hoe zij de vakantie doorbrengen. 

Deze kinderen komen uit verschillende gezinnen. Met toestemming van hun ouders, mocht elk kind zijn of haar ervaring delen.

Tanja is 10 jaar en gaat naar leerjaar zeven. Ze geniet nog steeds van de vakantie door een beetje later op te staan. “Ik ben zo blij dat het nog vakantie is. Als ik opgefrist ben, dan ben ik bezig spelletjes te spelen op mijn tablet. Af en toe ga ik naar buiten om te fietsen. Samen met mijn ouders waren we ook naar een zwemplek geweest. Wat fijn om de hele dag in het water te zijn.”

Als het gaat om het nieuwe schooljaar is Tanja extra enthousiast. “Ik weet dat  ik mijn vrienden en vriendinnen weer zal zien, hopelijk. Ik kijk er ook naar uit om nieuwe dingen te leren”, zegt ze. 

De 11-jarige Giovanni, die over is gegaan naar leerjaar acht, heeft zijn vakantie doorgebracht met zijn familie. “We zijn naar Saramacca geweest waar er een zwembad is, dat was super leuk! Ik ben daarna gewoon thuis en speel met mijn neefjes die niet ver wonen. We hebben elk onze eigen kindertablet en zitten naast elkaar. Wat de school betreft, daar kijk ik spannend naar uit, omdat ik wil weten wie mijn juf zal zijn en met welke kinderen ik ga zitten.” 

Kay is nog heel jong maar begrijpt toch snel. Ze is heel flink en praat mee. De ouders van Kay vertellen dat ze samen met het gezin vaak op hun manier wandelen. Ze hebben wel besloten dat Kay naar de peuterschool dit komend schooljaar gaat. Ze is drie jaar en wijs. Als Kay het woord school hoort zegt ze: “Met kleurpotloden en tekenen met verven op school.”

Ravi heeft een andere ervaring dan de anderen. Hij heeft veel gelezen en zich voorbereid op het nieuwe schooljaar. “Ik heb een paar boeken over geschiedenis gelezen en daar leerde ik veel van”, zegt hij. Tijdens de vakantie heeft hij ook met vrienden geskyped en gezelschapsspellen gespeeld. Over het nieuwe schooljaar is Ravi positief. “Dit jaar ga ik veel harder werken. Ik wil goede cijfers halen om naar de middelbare school te kunnen. Hoewel vakantie leuk is, kijk ik er ook naar uit om weer te leren en mijn vrienden te ontmoeten.”

CS

error: Kopiëren mag niet!