In Suriname hebben we historisch gezien dat door het falen van de politiek corruptie welig heeft kunnen tieren. Volgens onze huiseconoom Sylvester zijn de afgelopen 40 jaar 120 staatsbedrijven en stichtingen failliet gegaan, niet door wanbeleid, maar door de diefstal van staatseigendommen. Ondanks dat de machtskringen op de hoogte zijn van deze praktijken, blijven dezelfde corrupte individuen deel uitmaken van het systeem.
Corruptie beperkt zich niet alleen tot politici, maar omvat ook burgers die dagelijks actief zijn in het benadelen van de staat. Het manipuleren van het systeem zorgt ervoor dat deze individuen vaak wegkomen met hun daden, wat de integriteit van de natie ondermijnt.
“De enigen die in dit land en de wereld welvaart kunnen genereren zijn ondernemers, geen politici”, stelt Sylvester. Politici hebben vaak niet de kennis of motivatie om echte welvaart te creëren en richten zich eerder op corrupte praktijken.
Geschiedenis leert ons dat overheden niet al onze problemen kunnen oplossen. Vrije markten en een zelfredzame houding zijn de belangrijkste drijfveren van welvaart, in plaats van staats- en federale programma’s die enkel de vruchten van onze arbeid herverdelen.
Het pad naar economisch succes ligt in een terugkeer naar familiebedrijven en kleine ondernemingen. Of deze overgang nu vrijwillig of uit noodzaak plaatsvindt, het is duidelijk dat de toekomst van welvaartscreatie in de handen ligt van ondernemers die bereid zijn risico’s te nemen en te innoveren. Effectief overheidsbeleid zal deze initiatieven moeten ondersteunen en volgen.
De tijd is rijp voor Suriname om te erkennen dat een sterke basis van ondernemerschap de sleutel is tot duurzame economische groei en welzijn voor alle burgers.