Op 7 april vraagt de World Health Organization (WHO) ieder jaar aandacht voor gezondheid en ziektes in de wereld. Dit jaar wordt er speciaal aandacht besteed aan hoge bloeddruk of hypertensie. Dit jaar zijn door het parlement extra middelen vrijgemaakt voor preventieve maatregelen om niet overdraagbare aandoeningen (NCD’s) te bestrijden of te minimaliseren. Volgens het parlementslid Amzad Abdoel, tevens lid commissie van rapporteurs voor het ministerie van Volksgezondheid, is er ongeveer 9 miljoen extra geld vrijgemaakt.
Op deze dag acht hij het nodig om even stil te staan bij het ziekenhuisbeleid dat thans wordt gevoerd. Hierbij haalt hij aan de escalatie van het probleem tussen directie/bestuur en medici van het Diakonessenhuis. Dit dient volgens hem een eyeopener te zijn. De overheid verschaft alle ziekenhuizen subsidie. Hierbij is het belangrijk om vooral aandacht te besteden aan het beleid dat men voert ten aanzien van de ziekenhuizen. Abdoel vindt het nu de tijd om dit beleid grondig te evalueren en zeker aan te passen aan de huidige omstandigheden. ”Temeer omdat de gezondheidszorg volgens de grondwet ook staatszorg is.”
De ziekenhuizen kampen al jaren met financiële problemen. ‘Dit is één van de redenen waarom er geen adequate dienstverlening kan plaatsvinden. Problemen ten aanzien van de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo worden al jaren aangekaart in De Nationale Assemblee (DNA), maar er komt maar geen oplossing.’
Dit alles onder de loep nemend is Abdoel tot de conclusie gekomen dat er misschien moet worden gekeken om andere ziekenhuizen meer licenties te verlenen. Bij de dienstverlening wordt ook gekeken naar de verzekering van de patiënten. Ook hieraan dient aandacht te worden besteed. De grootste groep van patiënten heeft of een on- en minvermogen dokterskaart of is SZF-verzekerde. De mogelijkheid van invoering van de Algemene Ziektekostenverzekering (AZV) moet nu meer dan ooit goed bekeken worden, meent het DNA- lid. Abdoel memoreert een geval van een Nickeriaanse jongeman die niet was opgenomen in het Diakonessenhuis, omdat zijn verzekering niet in orde was.
Ook aan de geringe infrastructuur en middelen m.n. bedden en apparatuur dient aandacht te worden besteed. Belangrijk is ook om het aantal specialisten uit te breiden. ”Wij moeten aanzienlijk gaan werken hieraan.’
Verder is de parlementariër van mening dat elk ziekenhuis ook een medisch tuchtcollege dient te hebben waar patiënten terecht kunnen om hun beklag te doen. In de meeste gevallen is dit alleen op papier. ”Gaat u even langs om te kijken of het medisch tuchtcollege ergens te vinden is in het ziekenhuis. Nergens gaat u dat vinden.” De fysieke vestiging van het ziekenhuis is zeer belangrijk. ‘Ook dient er aandacht te worden besteed aan de beloning en constante training van medisch personeel en moet er gewerkt worden aan de versterking van het wettelijke kader. Indien nodig moet de Wet Tarieven Gezondheidszorg worden aangepast’, vindt Abdoel.
Al deze punten op een rijtje zettend, eist Abdoel vandaag meer dan ooit dat het ziekenhuisbeleid wordt geëvalueerd en aangepast aan de huidige omstandigheden.