VS Zegt ‘Niet Betrokken’ bij Pager-explosies in Libanon en Roept op tot Terughoudendheid

WASHINGTON: De Verenigde Staten verklaarden op 17 september dat ze niet op de hoogte waren van en niet betrokken waren bij de recente massale ontploffingen van pagers die door de Libanese Hezbollah werden gebruikt. Deze verklaring kwam terwijl de VS Iran aanspoorden tot terughoudendheid in hun reactie. “Ik kan u vertellen dat de VS er niet bij betrokken was, en de VS was niet op de hoogte van dit incident,” zei Matthew Miller, woordvoerder van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Miller wilde niet ingaan op het vermoeden dat Israël achter de ontploffingen zat, ondanks de voortdurende conflicten tussen Israël en Hezbollah. De VS probeerden een grote Iraanse vergeldingsactie tegen Israël te ontmoedigen na de moord op de Hamas-leider Ismail Haniyeh.

Miller benadrukte dat de Amerikaanse boodschap aan Iran onveranderd blijft: “We dringen er bij Iran op aan om geen enkel incident te misbruiken om verdere instabiliteit te creëren.” Hij waarschuwde dat terroristen binnen terroristische organisaties legitieme doelwitten zijn, zonder de betrokkenheid van Israël te bevestigen.

De VS benadrukken hun rol als nauwe bondgenoot van Israël en roepen op tot diplomatieke oplossingen om de spanningen te verminderen en de duizenden ontheemden aan beide kanten in staat te stellen naar huis terug te keren. De nieuwe Iraanse president, Masoud Pezeshkian, pleitte voor betere relaties met de VS, maar Miller benadrukte dat concrete acties belangrijker zijn dan woorden.

error: Kopiëren mag niet!