Onrecht

Iemand onrecht aandoen betekent dat je die persoon onrechtvaardig behandelt. Voor dit fenomeen zijn er vele synoniemen zoals, onjuist, oneerlijk.

Elk mens is weleens onrecht aangedaan maar iedereen reageert er anders op. De een kan woedend worden en zinnen op wraak, de ander kan zich gefrustreerd of machteloos voelen, weer een ander kan verdrietig in een hoekje wegkruipen. Veel mensen ervaren deze cyclus van emoties maar al te vaak.

Vooral politici worden vaak geconfronteerd met onterechte beschuldigingen. Men verzint in de politieke strijd de smerigste trucs om de ander zwart te maken en velen staan daar machteloos tegenover.

Zo was er eens een jongeman die de politiek in wilde. Zijn tegenstanders zagen dat hij erg populair was onder het volk, omdat hij integer en deskundig was. Ze wilden hem daarom uitschakelen. Om hem uit te schakelen verzon men een verhaal over seksueel molest t.a.v. een jong meisje. De media verspreidde dit kwaad gretig. Het doel was bereikt, de twijfel was gezaaid en de jongeman was uitgeschakeld. Met deze smerige politieke truc was deze jongeman een groot onrecht aangedaan en hij stond hier machteloos tegenover.

Van belang was hoe hij hiermee omging. Hij was woedend en zon op wraak. Dat is begrijpelijk want als iemand je onrecht aandoet, je pijn doet, je dromen vernietigt en je machteloos laat staan, dan zijn jouw enige gedachten wraak, hem een lesje leren en hem de rekening presenteren. Door het gebeurde steeds weer in zijn gedachten te laten herleven, probeerde hij hetgeen hem was aangedaan niet te vergeten. Hij wilde degene die hem dit had aangedaan straffen. Hij maakte zich meer druk om wat de mensen over hem zouden denken en zeggen. Zijn gedachten waren:” Als ik niet terugsla, gaan de mensen denken dat de beschuldiging waar is en gaan ze zeggen dat ik zwak ben.” 

Hij vergat echter een zeer belangrijk gegeven, namelijk dat ware kracht niet is wat je aan de buitenkant laat zien, maar dat ware kracht van binnenuit komt. 

Voordat iemand wraak zoekt, moet hij of zij zichzelf eerst afvragen of het de moeite waard is. Wraak zal je beslist een gevoel van tevredenheid geven, maar dan slechts voor een kort moment. Het zal je echter geen tevreden gevoel op langer termijn brengen. 

Deze wraakgevoelens stonden zijn levensvreugde in de weg dus moest hij van dat verlangen naar wraak af. Maar hoe krijg je iemand zover dat hij van zijn wraakplannen afziet? Dat kan alleen de mens die tot vergeven in staat is. Maar daar is moed voor nodig.  Er is meer moed voor nodig om te vergeven dan om wraak te nemen. Vergeving is een teken van ware kracht en moed. The weak can never forgive. Forgiveness is the attribute of the strong.

Pas als je degenen die je onrecht hebben aangedaan kan vergeven, zal jij je gelukkig voelen. Wie zich aan wrok en haat blijft vastklampen doet slechts zichzelf pijn. Als je vergeeft, zal je bevrijd zijn van die pijn. Jezus heeft ook degenen die hem hebben pijn gedaan vergeven en zelfs aan zijn vader gevraagd om hen te vergeven. Dat gaf Hem een veel fijner gevoel dan wraak nemen.

Vergeven met je mond is gemakkelijk, maar vergeven met je hart is veel moeilijker. Je kan beginnen met je eigen gedrag onder de loep te nemen door aan jezelf de vraag te stellen: “Hoe komt het dat ik me zo wrokkig opstel?” Is het omdat ik weet dat degene die mij pijn heeft gedaan, ’t opzettelijk heeft gedaan en niet per ongeluk?” Dat maakt vergeven nog moeilijker. 

En toch kan iemand die zulk onrecht is aangedaan voor zichzelf hier een voordeel uit halen. Je kan namelijk tegen jezelf te zeggen dat God dit onrecht op je pad heeft gebracht omdat God je wilt je laten groeien door je te leren om negatieve dingen als wrok, onrecht en haat te overwinnen. Wie zo denkt vergeeft het onrecht dat hem is aangedaan en komt daardoor los van die pijn. Je kunt dan naar het gebeuren kijken alsof het los van je staat en dan voel jij je bevrijd. Wie echter, zijn bitterheid en haat niet achter zich kan laten zal altijd gevangen zitten. Daarom is het beter om voor vergeving te kiezen en niet voor wraak. 

Er is een speciaal soort hart voor nodig om voor vergeving te kiezen en niet voor wraak. Een hart om degene die zoveel ellende en pijn heeft veroorzaakt te vergeven, is zeldzaam. Dit lukt niet veel mensen. Maar wie dat lukt, zal merken dat hij zich bevrijd en lichter voelt. Je leven wordt gemakkelijker omdat je die ballast van wrok en bitterheid kwijt bent.

Tenslotte, verspil geen energie aan mensen die je onrecht aandoen, want verrot fruit zal uit zichzelf vallen.

“We must develop and maintain the capacity to forgive. He who is devoid of the power to forgive, is devoid of the power to love.” – Martin Luther King Jr

Josta Vaseur

error: Kopiëren mag niet!