Rijstsector: Problemen en oplossingen volgens LVV-minister Sewdien

Uitdagingen in de rijstsector

De rijstsector van Suriname heeft te kampen met talloze uitdagingen, zo stelt minister Parmanand Sewdien van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) in een recent gesprek met Faried Pierkhan in Kal Aaj Aur Kal van RBN TV.

Extreem weer, zoals de zware regenval in 2021 en 2022 en de daaropvolgende droogte, heeft de productie getroffen. Daarnaast zorgen ziekten en plagen voor aanvullende complicaties.

Problemen met kunstmest

De prijs en beschikbaarheid van kunstmest blijven een grote zorg. Een goed voorbeeld is de coöperatie van de Zijstadboeren, die kunstmest importeerde en daarmee concurrentie op gang bracht, wat leidde tot lagere prijzen. De kunstmest wordt voornamelijk uit Guyana gehaald, waar het goedkoper wordt ingekocht en doorverkocht aan Surinaamse boeren.

Tractoren en mechanisatie

Er is een toenemende noodzaak aan mechanisatie in de rijstsector. Minister Sewdien beschreef een nieuwe aanpak waarbij boeren zelf de keuze hebben in hun merk tractor, met financiering geregeld door de overheid voor 25% van de kosten en de rest door externe financiers. Dit model zorgt voor meer eigenaarschap onder de boeren, hoewel de overheid wel toezicht houdt op het financiële beheer van deze investeringen.

Productie per hectare

De gemiddelde opbrengst per hectare ligt rond de 80 balen padie, wat neerkomt op ongeveer $2.000 per hectare.

Dus twee seizoenen is alles goed voor 40.000 hectare.

Dit betekent een geschatte exportwaarde van $80 miljoen per jaar. Minister Sewdien benadrukt het belang van efficiëntieverbetering en beter waterbeheer om deze opbrengst stabiel te houden of te verhogen.

Organisatie en samenwerking

Minister Sewdien benadrukt ook het belang van georganiseerde coöperaties en productschappen. De boeren moeten leren sparen en verstandig omgaan met middelen, aldus de minister, om duurzame groei te verzekeren.

Pelmolenaars en verwerkingsfaciliteiten

De regering heeft een goedkeuring ontvangen van $6 miljoen van de Inter-American Development Bank, IDB, voor de bouw van een verwerkingsfaciliteit, gericht op het oogsten en drogen van padie. Dit is cruciaal om de oogst veilig te stellen en de boeren minder afhankelijk te maken van private opkopers. Deze betalen de rijstboeren niet tijdig.

Minister Sewdien sluit af met optimisme over de toekomst van de sector, mits er een beter management en organisatie zijn. Hij benadrukt het belang van professionele en transparante praktijken om internationaal vertrouwen en investeringen aan te trekken, wat uiteindelijk de boeren ten goede zal komen.

error: Kopiëren mag niet!